Nog maximaal vijf Nederlanders in enkelspel Australian Open

Het hoofdtoernooi van de eerste Grand Slam van het nieuwe tennisjaar - de Australian Open - kent vanaf maandag nog maximaal vijf Nederlanders in het enkelspel. De kwalificaties zijn deze week in volle gang en daar zijn twee van de vier Nederlanders nog in de race voor een ticket.

Bij de mannen was Igor Sijsling als 28e geplaatst in het kwalificatietoernooi. Hij won in de eerste ronde met twee keer 6-3 van de Colombiaan Eduardo Struvay, maar dolf daarna met twee keer 5-7 het onderspit tegen de Fransman Stephane Robert. Daardoor zullen de op voorhand al geplaatste Robin Haase en Thiemo de Bakker als enige Nederlanders in actie komen in het mannenenkelspel. 

Bij de vrouwen werd Cindy Burger met 3-6, 1-6 uitgeschakeld door de Spaanse Sara Sorribes Tormo. De twee andere dames hebben de eerste ronde wel overleefd: Richel Hogenkamp, als 23e geplaatst, won met 6-2, 6-1 vrij simpel van de Argentijnse Maria Irigoyen, terwijl Lesley Kerkhove knap de als 20e geplaatste Zweedse Rebecca Peterson met 7-6, 6-3 versloeg. Hogenkamp is komende nacht de favoriete in de partij tegen de Française Stephanie Foretz, waarbij de winnares nog één wedstrijd van het hoofdtoernooi verwijderd is. Kerkhove moet nog een keer voor een kleine verrassing zorgen door te winnen van de Zwitserse Viktorija Golubic.

Het hoofdtoernooi van de vrouwen kent in Melbourne sowieso één Nederlandse deelneemster: alleen Kiki Bertens is op basis van haar ranking automatisch geplaatst. Vrijdag zal de loting gehouden worden, waarna de laatste kwalificatiepartijen afgewerkt worden en op maandag het hoofdtoernooi kan beginnen.