Oud-voorzitter PvdA serveert Samsom af

PvdA-kopstuk Felix Rottenberg vindt dat Lodewijk Asscher de waarden van de PvdA overtuigender kan uitdragen dan partijleider Diederik Samsom. Dat zegt de voormalig partijvoorzitter in een interview met Vrij Nederland, zo meldt de NOS.

Rottenberg is voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen gaat samenstellen. Hij houdt er rekening mee dat de PvdA na de verkiezingen een veel kleinere fractie overhoudt. Daarin moeten 'zeker vijf tot zes nieuwkomers' zitten die de sociaal-democratische waarden in de praktijk kunnen brengen. Asscher is daar volgens hem 'heel actief mee bezig. Die heeft het in zich'.

Bedrijfsleider
Samsom noemt hij 'de bedrijfsleider van het kabinet'. Volgens Rottenberg heeft Samsom veel te snel een kabinet geformeerd met Rutte. 'Het waren overhaaste en ondoordachte onderhandelingen. Dit regeerakkoord leidt onder meer tot minder sociale werkplaatsen en verslechtering van de positie van jonge arbeidsgehandicapten.' Over Samsom zegt Rottenberg dat het 'een ecologisch bewogen man is die zich zou kunnen ontwikkelen tot een geweldige minister van duurzaamheid in een volgend kabinet'.

Uit de slechte uitslagen bij de lokale en provinciale verkiezingen moet de PvdA wat Rottenberg betreft radicale conclusies trekken. 'Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat is niet zo!'