Van der Breggen 'verkiest ploeg boven Nederland op Spelen'

Wielrenster Anna van der Breggen heeft tijdens de Europese Spelen in Baku op het oog op onverklaarbare wijze gekoerst in de wegwedstrijd voor vrouwen. Het leverde Nederland uiteindelijk slechts een bronzen medaille op, waar de kans op goud bijzonder groot leek.

De Nederlandse ploeg controleerde de koers grotendeels en bij het ingaan van de slotronde bestond de kopgroep dan ook voor de helft uit rijdsters in het Oranje: Van der Breggen en Ellen van Dijk hadden de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Wit-Russische Alena Amialiusik bij zich. Van Dijk moest op een klimmetje lossen, maar leek daarna toch weer dichterbij te komen. Van der Breggen had dat door en nestelde zich achter haar twee medekoploopsters, om zo geen trap op kop te hoeven doen.

Van der Breggen zat zo in een zetel op weg naar het goud, want Niewiadoma en Amialiusik deden er alles aan om Van Dijk achter zich te houden. Dat lukte niet, want de kampioene op de tijdrit sloot aan en viel zelfs gelijk aan. Op dat moment ging het echter fout voor Nederland, want Van der Breggen - in het dagelijks leven ploeggenote van de Poolse bij Rabo/Liv - sprong direct achter Van Dijk aan. De twee anderen konden mee met Van der Breggen, terwijl Van Dijk - normaal rijdend voor Boels/Dolmans - definitief moest lossen.

Van der Breggen reed vervolgens op kop en leek Nederlands succes volledig op te geven. In plaats daarvan trok ze de sprint aan voor haar Poolse ploeggenote, die nog voorbij gereden werd door Amialiusik. Van der Breggen pakte brons, Van Dijk kwam uitgeput als vierde over de streep. "Natuurlijk ben ik blij met brons, maar er zat zoveel meer in. Het voelt echt als een gemiste kans dat ik de sprint net niet tot het einde door kon trekken", aldus Van der Breggen in een poging om haar werk voor ploeggenote Niewiadoma te verbloemen.

Amialiusik pakt het goud voor Wit-Rusland, de Rabo/Liv-ploeggenotes Niewiadoma pakken zilver en brons (Foto: Getty)