FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 juni 2015

Herdenking Slag bij Waterloo trekt 5000 Nederlanders

De herdenking van de historische Slag bij Waterloo heeft ruim 5000 Nederlanders getrokken. Zij waren vrijdag- of zaterdagavond toeschouwers bij het naspelen van de strijd, die tweehonderd jaar geleden plaatsvond ten zuiden van Brussel.

Aan de reconstructie van de slag zelf namen bijna 250 Nederlanders deel. In nagemaakte uniformen deden zij de overwinning in 1815 van Nederlandse, Britse en Duitse troepen op de Franse keizer Napoleon nog eens over.

In totaal trok de reconstructie van de slag 120.000 toeschouwers, maakte de organisatie bekend. Ruim de helft kwam uit België. De Nederlanders vormden de derde groep buitenlanders, na de Britten en Fransen.

Controverse
De herdenking was met enige controverse omgeven. Dat begon met een herdenkingsmunt die België als wettig betaalmiddel uit wilde geven. Frankrijk sprak echter een veto uit omdat het vindt dat Napoleon bij de herdenking verkeerd wordt neergezet. President François Hollande sloeg daarom een uitnodiging voor de festiviteiten af.

Vorige week legde de Vlaamse journalist Johan Op de Beeck het Franse standpunt in het tv-programma Buitenhof uit. Hij heeft begrip voor de verontwaardiging over het zien van Napoleon als een soort 'Hitler van destijds'. Volgens hem is een karakterisering van de gevallen keizer als een soort 'manager van de Verlichting' meer op zijn plaats.

Slag bij Waterloo trekt 5000 Nederlanders
Herdenking Slag bij Waterloo trekt 5000 Nederlanders (Foto: ANP)

Dressuurruiters winnen CHIO zonder tegenstand

De Nederlandse dressuurruiters hebben op het CHIO van Rotterdam vrijwel zonder concurrentie de landenwedstrijd gewonnen. Met een gemiddelde van 77,195 procent - beste drie combinaties per dag - bleef de Oranje-equipe van bondscoach Wim Ernes Zweden (74,786) en Verenigde Staten (71,019) ruim voor.

Diederik van Silfhout (Arlando) en Patrick van der Meer (Uzzo) domineerden zaterdagavond in het Kralingse Bos op de Grand Prix Spécial. Ze scoorden met hun proef 77,098 respectievelijk 74,529 procent. De Amerikaanse amazone Charlotte Jorst (Kastel's Nintendo) bleef het dichtst in hun buurt: 71,333.

In de kür op muziek stelde het koppel Hans Peter Minderhoud (Johnson) en Edward Gal (Undercover) de zege vervolgens veilig. Geen van beiden won de freestyle echter. De jury vond de Zweed Patrick Kittel, evenals donderdag in de Grand Prix, individueel de beste met Watermill Scandic: 81,875. Dat leverde hem een premie van 12.000 euro op. Minderhoud bleef met 81,05 verrassend dicht in de buurt. Gal werd in deze olympische discipline derde met 77,9.

Uruguay en Paraguay door naar kwartfinale Copa América

Zowel Uruguay als Paraguay zijn door naar de kwartfinale van de Copa América. Het onderlinge duel eindigde zaterdag in een 1-1 gelijkspel. Paraguay is zeker van plaats twee in de groep, Uruguay hoort zeker bij de twee beste nummers drie.

De Uruguayanen, nog altijd spelend zonder de geschorste Luis Suárez, kwamen al snel in het duel op voorsprong. Op aangeven van Carlos Sánchez was het centrale verdediger José Giménez die de score opende. De centrale verdediger van Atlético Madrid was de defensie van Paraguay te slim af en kopte hard raak: 1-0.

Uruguay had vervolgens via spits Edinson op een 2-0 voorsprong moeten komen, maar de aanvaller van Paris Saint-Germain kon de bal niet goed controleren. Het was voor de Uruguayanen een perfect moment geweest, zo'n zeven minuten voor rust. Paraguay liet zich niet aan de kant zetten en bleef gaan. Dat resulteerde op slag van rust in de gelijkmaker via aanvaller Lucas Barrios.

Via Christian Stuani kon Uruguay in de tweede helft weer op voorsprong komen. Volkomen ongedekt kon hij de bal binnenwerken. Hij stuitte echter op Paraguay-goalie Justo Villar. Het tweede bedrijf was stukken minder aantrekkelijk. Beide landen leken het wel goed te vinden, omdat met een gelijkspel zowel Uruguay als Paraguay zich zou plaatsen voor de volgende ronde. En dat gebeurde.

Journalist al-Jazeera opgepakt in Berlijn

Een journalist van al-Jazeera is zaterdag op verzoek van Egypte gearresteerd op een vliegveld in Berlijn. Dat heeft een advocaat van de in Qatar gevestigde nieuwszender bevestigd.

Advocaat Saad Djebbar heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat het gaat om Ahmed Mansour, een van de meest vooraanstaande journalisten van de Arabisch tak van al-Jazeera. Een woordvoerder van de Duitse federale politie bevestigde dat een 52-jarige man is gearresteerd op de luchthaven van Berlijn, na een internationaal arrestatiebevel van de Egyptische autoriteiten.

Mansour, die naast de Egyptische ook de Britse nationaliteit heeft, is vorig jaar in Caïro bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij zou in 2011 een advocaat hebben gemarteld op het Tahrir-plein. Al-Jazeera liet toen al weten dat Mansour valselijk is beschuldigd in een poging hem de mond te snoeren.

Maastricht de hele dag roze

De binnenstad van Maastricht kleurde zaterdag 'roze' voor de zogenoemde Roze Zaterdag. De organisatie is zeer tevreden over de opkomst: een woordvoerder heeft het over 12.500 tot 15.000 mensen.

De dag is geopend met een oecumenische dienst met een imam, een priester, een dominee, iemand van het Humanistisch Verbond en iemand van de joodse gemeenschap. Daarnaast waren er een informatiemarkt, toespraken en optredens.

Het evenement wordt sinds 1981 elke zomer op een zaterdag georganiseerd, steeds in een andere gemeente. Volgend jaar is dat Amsterdam en in 2017 organiseren 's-Hertogenbosch en Oss Roze Zaterdag.

Maastricht hele dag roze
Maastricht de hele dag roze (Foto: ANP)

'Lady Gaga wordt te dik'

Het is ook nooit goed. Ooit kreeg Lady Gaga de wind van voren omdat ze te dun zou zijn, maar nu wordt de popster juist bekritiseerd vanwege haar vermeende overgewicht.

Een anonieme bron vertelt aan RadarOnline dat de kilootjes er de laatste tijd aanvliegen bij de zangeres. "Ze houdt zich helemaal niet meer aan haar dieet en ze eet en drinkt zonder enige zelfbeheersing", zegt de ingewijde. "Elke week krijgt ze een grotere kledingmaat en het lijkt alsof het haar niks kan schelen."

Volgens de insider speelt mee dat de 29-jarige Gaga eerder dit jaar ten huwelijk is gevraagd door haar partner, de vier jaar oudere acteur Taylor Kinney. Omdat de buit toch al binnen is, zou de artieste zich geen zorgen meer maken over haar gewicht. "Maar ze realiseert zich niet dat haar nieuwe lichaam niet aantrekkelijk is."

De bron kan zich niet voorstellen dat Kinney blij is met het vollere figuur van Gaga, de artiestennaam van Stefani Germanotta. "Ze zegt zelf dat Taylor gek is op rondingen, maar ik weet zeker dat hij het niet leuk vindt dat ze zo dik is geworden."

Van Gerwen met moeite langs O'Connor op International Darts Open

Michael van Gerwen blijft op een 100% score op de European Tour van de PDC. In de tweede ronde van de International Darts Open, het vijfde toernooi van de European Tour van de PDC, won Van Gerwen na een beslissende leg met 6-5 van William O'Connor. Van Gerwen won dit jaar alle vier voorgaande toernooien van de European Tour en is in het Duitse Riesa op jacht naar zijn vijfde titel. 

De wedstrijd tussen Van Gerwen en O'Connor ging tot 3-3 gelijk op. Het opvallende was dat de speler die de leg begon niet deze leg wist te winnen. O'Connor wist dat voor het eerst wel te doen en kwam 4-3 en 5-4 voor. Het werd nog 5-5, maar met een 100-finish was het Van Gerwen die de partij naar zich toe trok. Mighty Mike had een gemiddelde van 101,4 en O'Connor kwam niet verder dan 94,1. 

Ook Benito van de Pas staat in de derde ronde. Hij versloeg de Oostenrijker Mensur Suljovic met 6-4. Voor Vincent van der Voort zit het toernooi na één partij erop. Hij ging met 6-4 onderuit tegen Rowby-John Rodriguez. Zondagmiddag wordt in Riesa de derde ronde gespeeld. Zondagavond zijn de kwartfinales, halve finales en finale. 

Uitslagen International Darts Open - Ronde II

Afternoon Session (1pm-5pm local time, 12pm-4pm BST)
Steve Beaton (14) 6-1 Mark Barilli
Benito van de Pas (16) 6-5 Mensur Suljovic
Brendan Dolan (4) 6-5 Robert Marijanovic
Robert Thornton (10) 6-5 Thomas Seyler
Justin Pipe (9) 6-5 James Wilson
Dave Chisnall (13) 6-0 Matthew Edgar
Kim Huybrechts (12) 6-5 Cristo Reyes
Ian White (7) 6-4 Mickey Mansell

Terry Jenkins (11) 6-4 Jamie Lewis
Michael Smith (3) 6-4 Jonny Clayton
Rowby-John Rodriguez 6-4 Vincent van der Voort (6)
Peter Wright (2) 6-0 Matt Clark
Max Hopp 6-3 Mervyn King (8)
Stephen Bunting 6-3 Jamie Caven (15)
Michael van Gerwen (1) 6-5 William O'Connor
Daryl Gurney 6-5 Simon Whitlock (5)  

Ronde III - zondagmiddag

Michael Smith v Steve Beaton
Rowby-John Rodriguez v Terry Jenkins
Ian White v Robert Thornton
Peter Wright v Stephen Bunting
Brendan Dolan v Dave Chisnall
Daryl Gurney v Kim Huybrechts
Max Hopp v Justin Pipe
Michael van Gerwen v Benito Van De Pas

Ecclestone: "Red Bull zal niet uit Formule 1 stappen"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt niet dat Red Bull uit de F1 zal stappen. De Oostenrijkse drankjesfabrikant uit openlijke frustraties over het presteren van motorenfabrikant Renault, waardoor de teams Red Bull Racing en Toro Rosso er niet aan te pas komen.

Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz sprak dit weekend in Oostenrijk met Ecclestone over de toekomst van de Formule 1 en zijn eigen plannen. Volgens Ecclestone moeten er in het sportieve reglement wel zaken gaan veranderen om het veld dichterbij te brengen.

Ecclestone: "Zij zijn teleurgesteld. Zij zeggen dat het niet presteren niet aan hen ligt." Of ze zullen stoppen? "Ik denk het niet, ik ken meneer Mateschitz goed. Hij zou er liever op het hoogtepunt mee stoppen. Dat de liefde nu even voorbij is wil niet zeggen dat hij meteen wil vertrekken. Hij heeft gewoon een nieuw liefje nodig. Renault begrijpt dat. Ze zoeken gewoon een meer competitieve motor."

Afgelopen week werd Red Bull gelinkt aan een overstap naar Ferrari, al ontkende Mateschitz dat stellig. Eerder probeerden de Oostenrijkers tevergeefs Volkswagen te bekeren voor de Formule 1.

Sprinters houden atletiekploeg in de race

De sprinters hebben Nederland op de eerste dag van de EK atletiek voor teams (First League) in de race gehouden. Dafne Schippers won zaterdag in Heraklion de 100 meter afgetekend in 11,12 seconden. Later inspireerde ze de estafette, met verder Nadine Schipper, Naomi Sedney en Jamile Samuel, tot een onaantastbare tijd op de 4x100: 42,88.

Bij de mannen werd Churandi Martina op de kortste loopafstand derde in 10,41. De Griek Likourgos Tsakonas (10,32) en de Portugees Yazaldes Nascimento (10,38) waren hem te snel af. Op de 4x100 kon Martina in gezelschap van Solomon, Hensley en Wouter Brus wel juichen. Het viertal zegevierde in 39,24, officieus.

Brazilië in beroep tegen schorsing Neymar

Brazilië legt zich niet neer bij de schorsing van voetbalvedette Neymar. Deze kreeg wegens wangedrag een schorsing voor drie wedstrijden, bovenop zijn schorsing van één wedstrijd voor twee gele kaarten op de Copa América. Daarmee was voor de aanvaller van FC Barcelona het kampioenschap van Zuid-Amerika voorbij, maar de Braziliaanse bond CBF laat het er volgens de media uit dat land niet bij zitten. Volgens de CBF is de straf overdreven.

De aanvoerder van de 'Seleção' heeft een schorsing gekregen voor zijn wangedrag woensdag na de verloren groepswedstrijd tegen Colombia (0-1). Neymar schoot de bal eerst vol op de rug van Pablo Armero en deelde vervolgens een kopstoot uit aan doelpuntenmaker Jeison Murillo. Hij maakte daarna ook nog ruzie met Carlos Bacca. Beide spelers kregen rood. Later kreeg ook de scheidsrechter in de catacomben de wind van voren.

Racistische website met foto's en manifest Roof opgedoken

Een website met een racistisch manifest en tientallen foto's van de schutter van Charleston, Dylann Storm Roof, is ontdekt op internet. Dat meldde The New York Times zaterdag. Het is niet duidelijk wie de website en de foto's heeft gemaakt.

Op de foto's poseert Roof onder andere met vuurwapens en verbrandt hij een Amerikaanse vlag. Roof schoot donderdag negen mensen dood in een kerk in Charleston. Waarschijnlijk had hij racistische motieven. De website, die in februari onder de naam Dylann Roof werd geregistreerd, heeft links naar andere sites waarop racistische taal staat. Het staat niet vast dat Roof de website online heeft gezet.

Op de website geeft de schrijver van de tekst een cryptische 'verklaring' voor zijn daad. Hij zegt dat hij geen keus had en dat Charleston een voor de hand liggende keuze was vanwege de geschiedenis van de stad, die op een bepaald moment verhoudingsgewijs het hoogste aantal zwarte inwoners van het land had.

Madonna kan gitaarspelen met distortion

Madonna keert terug naar andermans roots. De 56-jarige zette vrijdag een korte clip op Instagram waarop te zien is hoe ze de bekende intro en de riff van Led Zeppelins hardrockklassieker Whole Lotta Love speelt. Dat doet ze op een elektrische 'Flying V'-gitaar, met heur haar in twee vlechtjes.

De clip kreeg binnen één dag al meer dan 60.000 commentaren op Instagram. De meeste van fans die het wel een stoere actie vinden van hun idool. Whole Lotta Love was in 1969 het openingsnummer van het album Les Zeppelin II en een van hun grootste hits. In Nederland bereikte het nummer destijds de vierde plaats van de top 15.

Er was indertijd een en ander te doen over het nummer, omdat bluesman Willy Dixon de groep ervan beschuldigde zijn song You Need Love deels te hebben gekopieerd. Dixon werd gecompenseerd met een 'credit' op Whole Lotta Love, wat later een aardige aanvulling op zijn pensioen heeft opgeleverd.

De 'Queen of Pop' lanceerde onlangs haar videoclip B*tch I'm Madonna, waaraan tal van celebrities meewerkten. De scheurgitaar moet vermoedelijk het bitchgehalte nog wat opvijzelen.

 

Channelling Led Zeppelin👻 Whole Lotta Love❤️#rebelheart

A video posted by Madonna (@madonna) onJun 18, 2015 at 10:40pm PDT

Vredesakkoord Toearegs en overheid Mali

Separatistische Toearegs en de regering van Mali hebben zaterdag in de hoofdstad Bamako een vredesakkoord ondertekend. Daarmee moet een einde komen aan de opstand die in 2012 begon. Ook moet het akkoord er voor zorgen dat de regering zich kan richten op de aanpak van militante islamisten.

Mali hield in 2012 vrijwel op te bestaan. Een nieuwe opstand van Toearegs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een snelle opmars van groepen jihadisten. Toen die het land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 militair in. Dat ingrijpen is later dat jaar omgezet in een VN-missie (Minusma).

Vredesakkoord Toearegs en overheid Mali
Vredesakkoord Toearegs en overheid Mali (Foto: ANP)

Koning spreekt gedupeerden aardbeving Groningen

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag met inwoners van Noordoost-Groningen gesproken over de aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning en over de toekomst van het gebied. De koning kreeg ook een rondleiding door de Mariakerk in Uithuizermeeden, die is gerestaureerd na eerder opgelopen storm- en aardbevingsschade.

De koning sprak met acht inwoners en vertegenwoordigers van organisaties als de Groninger Bodem Beweging en de stichting Oude Groninger Kerken over onder meer de stand van zaken in het gebied, de impact van de dreiging van aardschokken op het dagelijks leven en het versterken van woningen. Het staatshoofd heeft in 2013 en 2014 ook al gesproken met Groningse gedupeerden van aardschokken, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Golfster Boeljon handhaaft zich bovenaan op Ladies Open

Christel Boeljon heeft zich op de tweede dag van het Deloitte Ladies Open bovenaan de ranglijst gehandhaafd. De Nederlands profgolfster, die vooral op de Amerikaanse Tour actief is, noteerde opnieuw 69 slagen (vier onder par) voor de achttien holes van The International bij Amsterdam.

Boeljon sloeg in de openingsronde een bogey op de zeventiende hole (par 3). Nu won ze daar een slag. Dat was haar derde birdie van de dag. Op de laatste hole kwam er nog een bij. Met een totaal van 138 (-8) heeft ze drie slagen voorsprong op Stacy Lee Bregman. Deze Zuid-Afrikaanse steeg door een 69'er van de achtste naar de tweede plaats. De Engelse Holly Clyburn is met 142 voorlopig derde.

Dewi Claire Schreefel (152) en Anne van Dam (153) mogen zondag niet meer terugkomen. Dewi Weber, een amateur nog, leek lang boven de streep (getrokken op 151) te eindigen. Op de 'terugweg' moest ze echter drie bogeys invullen op haar scorekaart. Dat was er een te veel.

Borsten Kylie Jenner binnenboord dankzij tape

Kylie Jenner droeg vrijdag bij de opening van een restaurant in Miami een zwart jurkje met veel decolleté. Het model gebruikte tape om haar borsten in het gareel te houden.

Tientallen jonge fans waren naar de Sugar Factory gekomen om een glimp van Kylie op te vangen. Wat zij niet zagen, was dat het halfzusje van Kim Kardashian haar voorgevel met tape had opgeleukt.

De 17-jarige Jenner doet daar overigens niet geheimzinnig over. "Er zit veel tape onder deze jurk om mijn borsten op hun plek te houden", schrijft ze bij een foto van haar outfit op Instagram.

 

@makeupbyariel

A photo posted by King Kylie (@kyliejenner) onJun 20, 2015 at 9:44am PDT

Beachvolleyballers Nummerdor/Varenhorst naar finale in Florida

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn zaterdag doorgedrongen tot de halve finales van het grandslamtoernooi in het Amerikaanse Saint Petersburg (Florida). Het Nederlandse koppel, als derde geplaatst, won met 2-1 (17-21, 21-19 en 16-14) van de Spanjaarden Pablo Herrera Allepuz en Adrián Gavira Collado.

Nummerdor en Varenhorst treffen in de halve eindstrijd, eveneens op zaterdag, het Oostenrijkse duo Clemens Doppler/Alexander Horst. Ook de finale en de troostfinale worden zaterdag gespeeld.

Nummerdor en Varenhorst zouden hun halve finale eigenlijk op vrijdag spelen, maar het slechte weer in Florida zorgde ervoor dat het oorspronkelijke schema niet kon doorgaan. Daardoor moesten de Nederlanders zaterdagochtend om 07.00 uur al het zand op.

Update 21.00 uur

Reinder Nummerdor en Christian Varenhorst hebben zaterdag de finale bereikt van het grandslamtoernooi in St. Petersburg, Florida. De Nederlandse beachvolleyballers versloegen het Oostenrijkse koppel Clemens Doppler/Alexander Horst in drie sets: 21-15, 16-21 en 19-17. De partij duurde bijna twee uur en een kwartier. Daar zat het nodige oponthoud bij door een onweersbui.

In de eindstrijd staan Nummerdor en Varenhorst, die naar de Verenigde Staten waren gevlogen om nog wat extra wedstrijdritme op te doen voor het WK, tegenover de Amerikanen Jacob Gibb en Casey Patterson. Die waren te sterk voor hun landgenoten Nicholas Lucena en Theodore Brunner. Ook dat was een langdurig duel, ruim 70 minuten.

Volleyballers verliezen kostbare punten tegen Portugal

De Nederlandse volleyballers hebben in de World League zaterdag verloren van Portugal. In Groningen werd het 3-2 voor de Portugezen: 15-25, 25-21, 25-23, 21-25 en 15-11.

De volleyballers laten daarmee twee dure punten liggen in de achtervolging op de Belgen, die aan kop staan in Poule E. Nederland speelde niet slecht tegen de Portugezen, van wie vrijdag nog met 3-0 werd gewonnen. Ook de wedstrijden in Portugal werden gewonnen door de 'lange mannen' van bondscoach Gido Vermeulen (1-3 en 2-3).

Op 3 en 4 juli gaat Oranje op bezoek bij de Belgen, een week eerder staan nog twee duels met Finland op het programma. De beste ploeg in de poule na twaalf wedstrijden gaat verder naar het beslissingstoernooi van de tweede divisie in Bulgarije, waar één ticket voor de grote finale van de World League in Rio de Janeiro (14-19 juli) op het spel staat.

Verstappen: punten zijn mogelijk

Formule 1-coureur Max Verstappen acht zich bij de Grand Prix van Oostenrijk kansrijk voor punten. De Nederlander kwalificeerde zich zaterdag op de Red Bull Ring als zevende. "Het zal zondag moeilijk worden om de mensen die nu achter me staan, achter me te houden", zei hij tegen Verstappen.nl. "Maar punten moeten hier mogelijk zijn."

Over zijn foutloze kwalificatie is de Toro Rosso-rijder zeer tevreden. "Ik denk dat ik een heel goede kwalificatie heb gereden", oordeelde Verstappen. "Het hele weekend ging het tot nu toe goed."

In de eerste kwalificatiesessie kreeg de tiener te maken met een half nat circuit, waardoor hij naar eigen zeggen rustig moest opbouwen. "Ik wilde geen fouten maken en zeker niet crashen." In het derde, beslissende deel paste Verstappen de voorvleugel van zijn bolide aan. "Dat pakte niet helemaal goed uit", vertelde hij. "Meer dan de zevende plaats zat er daardoor niet in."

Verstappen acht punten mogelijk in Oostenrijk (Pro Shots/Gepa)
Verstappen acht punten mogelijk in Oostenrijk (Pro Shots/Gepa)

Lutsenko beste ontsnapper in Zwitserland

De Kazachse wielrenner Alexey Lutsenko heeft de achtste etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Na een goedgekozen aanval in een kopgroep hoefde hij zaterdag op de streep alleen af te rekenen met de Belg Jan Bakelants. Die werd op enkele meters tweede.

De voorlaatste rit van de Ronde van Zwitserland bestond uit een aantal plaatselijke rondes rondom de hoofdstad Bern. Op het heuvelachtige parcours koos een omvangrijke groep de aanval. Van hen stond de Fransman Warren Barguil het best geklasseerd, op 4.52 van leider Thibaut Pinot.

Vandaar dat het peloton de mannen nooit veel ruimte gaf, maar ingerekend werd de kopgroep evenmin. Na een demarrage gingen Lutsenko en Bakelants ervandoor. Zij werden door de achtervolgers niet meer bijgehaald. Barguil werd op 17 seconden derde.

In de achtergrond sprong zijn Nederlandse ploeggenoot Tom Dumoulin weg met onder anderen Geraint Thomas en Simon Spilak. De klassementsmannen pakten met nogéén rit te gaan alvast drie seconden terug op Pinot. In de afsluitende tijdrit mag van Dumoulin veel verwacht worden en de afstand van 1.24 op Pinot is niet onoverbrugbaar. De Brit Thomas en de Sloveen Spilak kunnen echter ook heel behoorlijk tijdrijden en staan respectievelijk 50 en 37 seconden voor op Dumoulin.

De Nederlander hoeft na zaterdag in elk geval met een tegenstander geen rekening meer te houden. De Deen Jakob Fuglsang, zesde in het klassement, stapte af. Hij had last van buikgriep en had de hele nacht overgegeven, zo meldde hij op Twitter.

Hofland wint etappe in Ster ZLM Toer

De Nederlander Moreno Hofland heeft de vierde etappe in de Ster ZLM Toer gewonnen. In een sprint bergop wist de Nederlandse wielrenner het peloton zaterdag voor te blijven. De renner boekte op de stuwdam La Gileppe de tweede zege van het jaar voor zijn ploeg LottoNL-Jumbo.

Opnieuw redde een kopgroep het niet in de Nederlands-Belgische rittenkoers. Zes renners kozen het hazenpad op het heuvelachtige parcours door de Belgische Ardennen. In dit groepje zat de Belg Rob Peeters, die aan zijn avontuur wel de bergtrui overhield. Ruim voor de finish had het peloton echter de kopgroep alweer ingerekend.

De Belg Nicolas Maes en de Nederlander Rob Ruijgh probeerden het vervolgens nog wel op de plaatselijke rondes rond en over de stuwdam. Tegelijk losten uit het peloton verschillende groepjes en renners. De poging van het duo strandde op een kilometer voor de meet. Hofland bleek uiteindelijk de snelste, toen voor de laatste keer de stuwdam bedwongen moest worden door het peloton. Hij versloeg de Belgen Yves Lampaert en Zico Waeytens.

De Duitse klassementsleider André Greipel werd tiende en blijft leider in de ronde met nog één rit te gaan op zondag. Hofland boekte zijn tweede seizoenszege en is daarmee nog altijd de enige renner van de Nederlandse LottoNL-Jumboploeg die gewonnen heeft in deze jaargang. Vrijdag was Hofland er al dichtbij, maar versloeg Greipel hem met een banddikte op de streep.

Federer bereikt opnieuw finale in Halle

Roger Federer heeft zaterdag voor de vierde keer op rij de finale van het grastoernooi van Halle bereikt. De Zwitserse tennisser, die het toernooi in totaal al zeven keer won, versloeg in de halve eindstrijd de Kroaat Ivo Karlovic. Federer trok de overwinning in twee sets, beide beslist in een tiebreak, naar zich toe: 7-6 (3) en 7-6 (4).

Federer moet voor zijn achtste titel afrekenen met de Italiaan Andreas Seppi. Deze hoefde zaterdag slechts 16 minuten te spelen tegen de als tweede geplaatste Kei Nishikori, voordat de Japanner opgaf met een 4-1 achterstand in de eerste set. De nummer vijf van de wereld had last van een blessure aan zijn ingetapete linkerbeen.

De Italiaan hoefde ook vrijdag al niet lang aan de bak. Toen gleed zijn Franse tegenstander Gaël Monfils hard onderuit, waarna hij opgaf aan het begin van de tweede set. De eerste set had Seppi al met 6-1 gewonnen.

Varoufakis: eurogroep is vreemde club

Een vreemde club die niet in staat is de noodzakelijke beslissingen te nemen. Zo omschrijft de Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën de eurogroep. Dat is het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, onder het huidige voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem.

"Een onpartijdige toeschouwer van de beraadslagingen in onze eurogroep, zou tot de veilige conclusie komen dat het een vreemd forum is, slecht uitgerust om goede, harde beslissingen te nemen als Europa die echt nodig heeft", schrijft Varoufakis in een zaterdag in de Ierse krant Irish Times gepubliceerd opiniestuk.

Afgelopen donderdag slaagde de eurogroep er opnieuw niet in een deal te sluiten over de Griekse schuldenkwestie. Maandag is het de beurt aan de regeringsleiders van de eurogroep om tijdens een ingelaste top alsnog een doorbraak te forceren. Daarbij staat het Griekse lidmaatschap van de eurozone op het spel.

Aan het adres van "onze Ierse vrienden" schrijft Varoufakis hierover onder meer dat zij zich voorafgaande aan het topoverleg moeten afvragen of de eurozone een betere unie is om lid van te zijn als "Griekenland voor de wolven wordt gegooid ondanks de aard van de voorstellen die donderdag in de eurogroepvergadering zijn ingediend".

Deze Griekse voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen in ruil voor verdere financiële steun van de geldschieters, werden donderdag na afloop van het mislukte overleg door Dijsselbloem weinig geloofwaardig en serieus genoemd.

Varoufakis: eurogroep is vreemde club
Varoufakis: eurogroep is vreemde club (Foto: ANP)

Onrust in Frankfurt rond anti-islamprotest

Ongeveer tweeduizend mensen hebben zaterdag in Frankfurt geprotesteerd tegen een anti-islamdemonstratie in de stad. De actievoerders blokkeerden onder andere de route die de islamtegenstanders en nationalisten wilden lopen. Op verschillende plekken kwam het tot confrontaties met de politie.

De anti-islambijeenkomst was georganiseerd door een afscheidingsgroep van de bekende Pegida-beweging, Widerstand Ost/West genaamd. Op een plein in de stad kwamen ongeveer honderd aanhangers van deze club bijeen.Voordat ze het plein op mochten, werden de deelnemers door de politie gefouilleerd.

Tegenstanders van de bijeenkomst waren ver in de meerderheid, evenals de politie. Die was met zo'n duizend mensen aanwezig om de twee partijen uit elkaar te houden.

Onrust in Frankfurt rond anti-islamprotest
Onrust in Frankfurt rond anti-islamprotest (Foto: ANP)

Groot protest in Londen tegen bezuinigingen Cameron

Duizenden mensen zijn zaterdag in Londen de straat opgegaan om te protesteren tegen bezuinigingen door de regering van David Cameron. Ze doen mee aan een mars door het centrum van de Britse hoofdstad, aldus de BBC.

De tocht eindigt voor de deur van het Britse parlementsgebouw. De organisatie van de mars denkt dat uiteindelijk 75.000 mensen aan het protest zullen meedoen.

Volgens Cameron zijn bezuinigingen hard nodig om het overheidstekort terug te dringen. Tegenstanders vinden juist dat de kortingen grotere tegenstellingen in de maatschappij veroorzaken.

Brits protest tegen bezuinigingen
Groot protest in Londen tegen bezuinigingen Cameron (Foto: ANP)

Goud, zilver, dubbel brons voor turners op Spelen

Turnster Lisa Top heeft Nederland al de derde turnmedaille bezorgd op de Europese Spelen in Baku. De Nederlandse pakte brons op sprong, nadat Lieke Wevers op de meerkamp en de Nederlandse ploeg al hetzelfde resultaat behaalden. 

De achttienjarige Top kwam in haar eerste sprong tot 14.133 punten. In de tweede sprong kon ze dat niet evenaren, maar dankzij een score van 13.900 kwam ze op een gemiddelde van 14.016 punten. De Zwitserse Giulia Steingruber was ongenaakbaar met 14.999 punten, ruim voor de pas vijftienjarige Russische Seda Tutkhalyan (14.683). Achter Top was het nog wel spannend, want Gabriela Janik (13.966) en Ana Derek (13.949) zaten niet ver van de Nederlandse af.

Er staan nog vier toestelfinales op het programma met Nederlandse deelname. Alle finales zijn via YouTube live te volgen.

De livestream van het turnen op de Europese Spelen in Baku (Bron: YouTube)

Update 14.57 uur

Celine van Gerner is er niet in geslaagd een individuele medaille te pakken. In de finale op de brug met ongelijke leggers maakte de twintigjarige Nederlandse een flinke fout, waardoor ze slechts 12.666 punten scoorde en vijfde werd. In de kwalificatie kwam Van Gerner nog tot 13.900 punten, wat in de finale ruim genoeg zou zijn geweest voor brons. Doordat andere turnsters ook faalden pakte de vijftienjarige Roemeense Andreea Iridon het brons met slechts 12.800 punten. Aliya Mustafina won haar derde gouden medaille - na de meerkamp en landenwedstrijd - met 15.400 punten. Zilver was er voor de Duitse Sophie Scheder met 15.200 punten.

Update 15.37 uur

Lieke Wevers heeft voor een stunt gezorgd door het goud te veroveren op de balk. De Nederlandse maakte als een van de weinige van de zes finalisten geen enkele fout en scoorde 14.200 punten, genoeg voor de titel. De jonge Roemeense Iridon pakte haar tweede medaille door met 14.000 punten zilver te pakken. Giulia Steingruber maakte haar collectie medailles compleet, door aan het eerder gewonnen goud en zilver ook brons toe te voegen: 13.700 punten. Topfavoriete Tutkhalyan uit Rusland viel van de balk en werd slechts vijfde. Wevers heeft nog een kans op een vierde medaille, want ook op de finale op vloer - om ongeveer 15.50 uur - behoort ze tot de kanshebsters.

De gouden oefening op balk van Wevers (Bron: YouTube)

Casimir Schmidt zorgde eveneens voor een grote verrassing door op sprong het zilver te pakken. Tot grote teleurstelling van het Azerbeidzjaanse publiek bleef hij in eerste instantie de geboren Oekraïener en nu voor het thuisland uitkomende Oleg Stepko al voor. Alleen de allerlaatste turner, topfavoriet Oleg Verniaiev uit Oekraïne kon de 15.116 punten van Schmidt verbeteren: 15.266. Stepko pakte wel het brons met 14.966 punten. Het was voor hem zijn vierde medaille, maar hij slaagde er niet in goud te veroveren.

Update 16.47 uur

Lieke Wevers heeft haar vierde medaille van de Spelen in Baku gewonnen. Haar oefening op de vloer leverde 13.800 punten op, waarmee ze haar derde bronzen medaille verdiende. Aliya Mustafina leek met 14.200 punten goud te pakken, tot Giulia Steingruber er nog nipt overheen kwam: 14.266.

'Griekenland komt op valreep met aanpassingen'

Griekenland zal proberen met aanpassingen te komen op zijn voorstel om uit de schuldencrisis te komen. Dat heeft de Griekse minister Alekos Flabouraris zaterdag gezegd tegen de Griekse tv-zender Mega. Er wordt al een paar dagen voor de EU gedemonstreerd in het land.

"We zullen proberen om ons voorstel aan te vullen, zodat we dichter bij een oplossing komen", aldus Flabouraris, die geldt als een van de naaste adviseurs van de Griekse premier Alexis Tsipras.

"We gaan er niet heen met het oude voorstel. Er wordt aan gewerkt om te zien waar we kunnen samenkomen, zodat we een voor beide partijen gunstige oplossing bereiken", lichtte hij verder toe. Flabouraris maakte niet duidelijk aan welke aanpassingen Athene denkt.

Maandag is er in Brussel een ingelaste top van regeringsleiders van de eurolanden over de Griekse kwestie. Tsipras moet met een voorstel voor hervormingen en bezuinigingen komen dat voldoet aan de eisen van de geldschieters (eurolanden en IMF) in ruil voor verdere financiële steun. Blijft een deal uit, dan dreigt een faillissement voor Griekenland en een vertrek uit de eurozone.

Flabouraris zei verder ervan overtuigd te zijn dat de Europese Centrale Bank (ECB) de Griekse banken zal blijven voorzien van noodsteun om te voorkomen dat ze omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank. In de afgelopen dagen namen Grieken miljarden op van hun bankrekeningen.

Vrijdagavond zou de ECB de Griekse bankensector 1,8 miljard euro extra noodsteun hebben verleend. Volgens Flabouraris beseft de ECB dat het instorten van de Griekse bankensector een domino-effect zal veroorzaken over de grenzen van het land heen naar andere kwetsbare delen van Europa.

Protesten vóór de EU
Ondertussen gaan al enkele dagen iedere avond duizenden Grieken de straat op om te protesteren tegen de regering en vóór de Europese Unie. Het zou om andere demonstranten gaan dan degenen die zich tegen het bezuinigingsbeleid lieten horen.

Verscheidene van deze mensen hebben tegen de media gezegd dat ze normaliter nooit de straat opgaan om te demonstreren. Nu zijn ze echter bang dat de regering onder Syriza het land in de afgrond zal storten.

'Griekenland komt met aanpassingen'
'Griekenland komt op valreep met aanpassingen' (Foto: ANP)

Twee gewonden busongeval met vliegtuig terug

Van de vijf gewonden van het busongeluk in Portugal die nog in het ziekenhuis verblijven, worden er zaterdagmiddag twee met een ambulancevliegtuig naar Nederland gebracht. Dat meldde de Nederlandse hulpverleningsorganisatie SOS International.

Het vliegtuigje vertrekt zaterdagmiddag uit Faro. De bestemming in Nederland wordt niet bekendgemaakt. Aan boord reist ook een medepassagier mee.

Zondag worden naar verwachting de andere drie gewonden en een aantal meereizenden naar ons land overgevlogen. Met wat voor toestel dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

De toestand van alle vijf gewonden is stabiel genoeg om ze te vervoeren, aldus de woordvoerder.

Het busongeluk van woensdagavond heeft vier Nederlanders het leven gekost. De doden worden begin volgende week naar Nederland gebracht. Zaterdag werd nog gewerkt aan het regelen van formaliteiten.

De bus met meer dan dertig Nederlandse vakantiegangers raakte van de weg op de A22 tussen de luchthaven van Faro en de badplaats Portimão. De chauffeur, een 53-jarige Portugees, reed volgens inzittenden te hard, anderen zeggen dat hij onwel werd achter het stuur.

Twee gewonden busongeval met vliegtuig terug
Twee gewonden busongeval met vliegtuig terug (Foto: ANP)

Poetin: corruptieonderzoek WK 2018 onnodig

De Russische president Vladimir Poetin wil niet dat onderzoek wordt gedaan naar de toewijzing van het WK in 2018. Volgens hem heeft Rusland terecht het wereldkampioenschap toegewezen gekregen.

Justitie in Zwitserland probeert sinds half maart te bewijzen dat FIFA-medewerkers zijn omgekocht bij de toewijzing van de WK's in 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. De onderzoeken maken deel uit van een groter onderzoek naar het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond.

"We hebben eerlijk gestreden voor het toernooi en we hebben gewonnen", zei Poetin in Sint-Petersburg. "We waren er klaar voor en dat is wat de FIFA heeft overtuigd."

Als er bewijzen worden gevonden voor omkoping kan Rusland het recht als om gastland op te treden voor het WK kwijt raken. Maar Poetin is er zeker van dat er geen bewijs is gevonden voor corruptie.

Poetin: corruptieonderzoek WK 2018 onnodig
Poetin: corruptieonderzoek WK 2018 onnodig (Foto: ANP)

Hockeysters winnen met dubbele cijfers van Frankrijk op HWL

De hockeyvrouwen zijn de Hockey World League in het Belgische Brasschaat zaterdag begonnen met een enorme overwinning. Ze wonnen met maar liefst 11-0 van het onthutsend zwakke Frankrijk, dat deze week op het laatste moment Azerbeidzjan moest vervangen omdat die ploeg niet kwam opdagen. Lidewij Welten en Maartje Paumen scoorden allebei drie keer.

Frankrijk had werkelijk niets in te brengen tegen het veel sterkere Nederland. Het was Maria Verschoor die in de negende minuut de openingstreffer op haar naam schreef toen ze de bal na een scrimmage in het doel werkte. Een minuut later was het alweer raak. Maartje Paumen legde aan voor een strafcorner en haalde verwoestend uit: 2-0. Twee minuten voor het einde van het eerste kwart begonnen de Fransen al moedeloos te worden toen Kelly Jonker er 3-0 van maakte.

Daar bleef het niet bij. Frankrijk, waar de Nederlanders Fiona Dalhuijsen van Strawberries en Demi Lefranc van HDM meisjes A1 meededen, kwam er ook in het tweede kwart totaal niet aan te pas. Caia van Maasakker nam al snel de 4-0 voor haar rekening door een strafcorner te benutten. Vijf minuten later schoot Lidewij Welten de 5-0 binnen en binnen een mum van tijd lag ook de 6-0 erin.

Ook in het derde kwart kwam Frankrijk amper op de helft van Nederland, al werd de ploeg van Sjoerd Marijne wel wat slordiger, met name in de afronding. Kelly Jonker en Ellen Hoog maakten er wel 7-0 en 8-0 van, maar de score had na rust nog veel hoger kunnen uitvallen.

In laatste kwart zette Maartje Paumen de 9-0 op het scorebord. Met nog twaalf minuten op de klok was het een kwestie van tijd voor de 10-0 zou vallen. Die eer kwam uiteindelijk Lidewij Welten toe, waarmee niet alleen ook haar derde doelpunt een feit was, maar tevens de afgang van Frankrijk. Paumen maakte het in de laatste minuut allemaal nog erger voor de Fransen: 11-0.

Zondag komen de dames opnieuw in actie, dan is Zuid-Korea de tegenstander. Dat zal een lastigere tegenstander zijn dan Frankrijk. De beste drie landen op dit toernooi plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Turkije ook boos op België

In de lange reeks 'landen waar Turkije boos op is' kunnen nu ook onze zuiderburen toevoegen. De Belgische premier Charles Michel heeft afgelopen week namelijk de Armeense 'kwestie' namens de regering als genocide aangemerkt.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is op zijn zachtst gezegd niet echt te spreken over het ingenomen standpunt. Dat de Belgische premier de kwestie bestempelt als genocide vinden ze "noch aanvaardbaar noch gerechtvaardigd". Ook waarschuwen ze voor eventuele gevolgen met betrekking tot de relaties tussen Turkije en de Europese Unie.

Het is niet voor het eerst dat de massamoord ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse Rijk voor opschudding zorgt in België. Afgelopen maand werd er nog een politica uit de Brusselse CDH partij gezet nadat zei weigerde de genocide te erkennen.

België volgt met deze uitspraak een niet-bindende resolutie van het Europees Parlement waarin de massamoord als genocide wordt omschreven. In 1998 nam het Belgische Parlement overigens al een resolutie aan die de volkerenmoord als genocide bestempelde.

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Oostenrijk

Lewis Hamilton heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Brit reed in de laatste kwalificatiesessie op de Red Bull Ring naar een tijd van 1.08,455 en bleef hiermee zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg 0,2 seconden voor. Max Verrstappen kende een uitstekende dag en zal morgen vanaf plaats zeven gaan starten.

De kwalificatie begon op een nog deels natte baan, waardoor positiewisselingen elkaar snel opvolgden. Verstappen en teamgenoot Carlos Sainz deden het met de Toro Rosso's op de snel opdrogende baan uitstekend, zetten regelmatig de snelste tijd neer en gingen soepel door naar het tweede deel. Dit gold niet voor Kimi Räikkönen die met de Ferrari in druk verkeer terecht kwam en slechts een achttiende tijd noteerde. Ook McLaren-coureur Jenson Button, Force India-rijder Sergio Perez en de Manors van Roberto Merhi en Will Stevens waren al snel klaar.

In Q2 reden alle coureurs op de superzachte banden op een baan die naar mate de tijd vorderde sneller en sneller werd. Verstappen trok de goede lijn van het weekend door en reed zelfs een zesde tijd, terwijl teamgenoot Sainz tot een van de afvallers behoorde. Ook Pastor Maldonado (Lotus), Marcus Ericcson (Sauber), Daniel Ricciardo (Red Bull) en Fernando Alonso (McLaren) mochten hun weg niet meer vervolgen.

De derde kwalificatie bracht het verwachte vuurwerk met zich mee. De Mercedessen waren wederom de snelste, waarbij Hamilton toch het voordeel ten opzichte van Rosberg verkreeg. In hun laatste pogingen om de tijden te verbeteren spinde Hamilton in de eerste bocht en raakte Rosberg in de laatste bocht in het grind. Daarachter moest Sebastian Vettel genoegen nemen met de derde plaats. Verstappen reed naar een uitstekende zevende tijd, terwijl Romain Grosjean door remproblemen geen tijd neer kon zetten.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:08.455   30
2 N. Rosberg Mercedes 1:08.655 +0:00.200 31
3 S. Vettel Ferrari 1:08.810 +0:00.355 21
4 F. Massa Williams 1:09.192 +0:00.737 27
5 N. Hülkenberg Force India 1:09.278 +0:00.823 22
6 V. Bottas Williams 1:09.319 +0:00.864 26
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:09.612 +0:01.157 28
8 D. Kvyat Red Bull 1:09.694 +0:01.239 32
9 F. Nasr Sauber 1:09.713 +0:01.258 29
10 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 22
11 P. Maldonado Lotus 1:10.374   22
12 M. Ericsson Sauber 1:10.426 +0:00.052 20
13 C. Sainz Toro Rosso 1:10.465 +0:00.091 23
14 D. Ricciardo Red Bull 1:10.482 +0:00.108 19
15 F. Alonso McLaren 1:10.736 +0:00.362 22
16 S. Perez Force India 1:12.522   13
17 J. Button McLaren 1:12.632 +0:00.110 12
18 K. Räikkönen Ferrari 1:12.867 +0:00.345 10
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:14.071 +0:01.549 12
20 W. Stevens Manor-Marussia 1:15.368 +0:02.846 11

Man rijdt met busje in op menigte in Graz

In het Oostenrijkse Graz zijn zeker drie doden en vijftig gewonden gevallen toen een man met hoge snelheid inreed op winkelend publiek. De man reed de mensen aan met een groene SUV, schrijft de Oostenrijkse media. Na de aanrijding stapte de man uit en begon hij met een mes te zwaaien. Ook viel hij anderen aan.

Onder de dodelijke slachtoffers zou ook een 7-jarig jongetje zijn.

De politie heeft de man aangehouden. Daarbij viel de man ook de politie aan. Het is nog onduidelijk waarom hij het publiek aanreed. Getuigen zeggen dat de man met ongeveer 100 kilometer per uur de winkelstraat inreed. Meerdere straten in Graz zijn afgesloten.

De burgemeester van Graz, Siegfried Nagl, was getuige van het incident. Hij zag volgens lokale media in de achteruitkijkspiegel van zijn brommer hoe de auto op de mensen inreed. Hij vroeg mensen die in het centrum van Graz zijn om hun familie te laten weten dat ze in orde zijn.

De aangehouden man is volgens de autoriteiten een Oostenrijkse man met Bosnische achtergrond.

In 2009 heeft zich in Apeldoorn een soortgelijk incident plaatsgevonden waarbij dader Karst T. in een zwarte Suzuki Swift in te rijden op de menigte terwijl de Koninklijke famlie net langsreed. Daarbij zijn 17 mensen geraakt, waarvan 7 zijn overleden. Ook de dader kwam toen om.

Doden en gewonden bij aanslag Oostenrijk

Cambodja doet grootste drugsvangst in jaren

De Cambodjaanse politie heeft de afgelopen week de grootste drugsvangst in jaren gedaan. In totaal werd 55 kilo methamfetamine en heroïne in beslag genomen.

Op een persconferentie zei de politie dat twee Chinese mannen en een Cambodjaanse vrouw zijn opgepakt. Op vier plekken in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh werd huiszoeking verricht. De drugs zijn volgens de politie afkomstig uit de Gouden Driehoek, een gebied waar de grenzen van Myanmar, Thailand en Laos bij elkaar komen. De drugs hadden Cambodja en andere landen als eindbestemming.

Johnny Depp zet Frans dorp te koop

Johnny Depp heeft zijn landgoed aan de Franse Côte d'Azur te koop gezet. De 52-jarige acteur vraagt ruim 23 miljoen euro voor het riante optrekje, meldt makelaar Sotheby's International Realty.

Vlakbij het plaatsje Plan-de-la-Tour ligt Depps landgoed, dat een voormalig dorpje is. Voor die 23 miljoen euro krijgt de koper dan ook meer dan tien gebouwen, waaronder een grote villa, meerdere gastenverblijven, een kapel, een cafeetje en een garage. Ook zijn er fonteinen, is er een olijvengaard, twee zwembaden en een skatepark.

''Johnny heeft besloten zijn landgoed bij Plan-de-la-Tour te verkopen om dit hoofdstuk in zijn leven af te sluiten en verder te kunnen gaan. Hij hoopt dat iemand anders net zo veel plezier beleeft aan het landgoed als hij heeft gehad en dat het diegene net zo veel geluk zal brengen'', aldus de makelaar.

De gelukkige koper krijgt overigens niet alleen het landgoed en de gebouwen, maar ook andere spullen van de superster. De meubels, kunst, boeken en veel van Depps andere persoonlijke bezittingen blijven achter. De buren zijn niemand minder dan Angelina Jolie en Brad Pitt. Hun landgoed ligt op zo'n veertig kilometer afstand.

Rob Kamphues nieuwe presentator RTL Autovisie

Rob Kamphues gaat het tweede seizoen van het programma RTL Autovisie presenteren. Dat is zaterdag bekend gemaakt tijdens de start van de derde Nationale Auto8Daagse in Amsterdam.

RTL Autovisie, dat vorig jaar voor het eerst op televisie was, werd afgelopen seizoen gepresenteerd door Eddy Zoey.

De wekelijkse talkshow over auto's met Kamphues en Autovisie-journalist Werner Budding is vanaf 21 augustus te zien op televisie. De reeks bestaat uit zestien afleveringen en is elke vrijdagavond op de buis.

Demi Lovato bruidsmeisje van Iggy Azalea

Demi Lovato is op een speciale manier onderdeel van de grote dag van Iggy Azalea. De 22-jarige zangeres is een van de bruidsmeisjes van de 25-jarige rapster.

"Ik heb vier bruidsmeisjes", onthulde Iggy in The Late Late Show with James Corden. "Letterlijk iedereen waarmee ik bevriend ben. Demi Lovato zal een van de bruidsmeisjes zijn.

Azalea onthulde tegenover de Britse komiek nog een aantal bruiloftsdetails. Zo zal ze zich absoluut niet gedragen als een 'Bridezilla' tijdens de voorbereidingen van haar bruiloft met basketballer Nick Young. Ook liet ze weten dat haar verloofde dolgraag R. Kelly wil strikken voor een optreden. ''Zodat hij samen met hem Marry the P***y kan zingen.''

Iggy wil, op het expliciete lied van R. Kelly na, graag een traditionele bruiloft. De Australische rapster zal dan ook in een witte, bescheiden bruidsjurk naar het altaar lopen.

Mohammedfilmpje niet uitgezonden, Wilders woest

Een PVV-verkiezingspotje dat zaterdag rond 12:53 uur op NPO 2 zou worden uitgezonden binnen de zendtijd voor politieke partijen, is niet uitgezonden. Geert Wilders spreekt in het spotje over de vrijheid van meningsuiting en laat diverse Mohammed-cartoons zien. De PVV-leider heeft op Twitter woedend gereageerd en beticht de NOS van 'sabotage'.

Wilders heeft een bevestigingsmail van de NPO op Twitter gezet. Daarin staan drie data genoemd waarop het nieuwste PVV-spotje op televisie zou verschijnen. De première zou zaterdag om 12:53 uur op NPO 2 zijn, maar het filmpje werd niet uitgezonden. In plaats daarvan was een ouder spotje over immigratie te zien, weet NRC. Wilders reageerde furieus op Twitter: 'Sabotage van de NOS. Alles bevestigd, maar niet uitgezonden. Zet filmpje nu op YouTube en vlg keer op TV al moet ik zelf naar Hilversum!'

In het verkiezingsspotje verwijst Wilders naar de recente cartoonwedstrijd in de Amerikaanse plaats Garland, waar hij als spreker aanwezig was. Kort na zijn vertrek vond een terreuraanslag plaats die in de kiem werd gesmoord. Wilders wilde de Mohammed-cartoons daarna laten tentoonstellen in het gebouw van de Tweede Kamer, maar kreeg geen bijval voor zijn plan. Daarop besloot de PVV-leider om de cartoons binnen de zendtijd voor politieke partijen te tonen.

Verbaasd
Overigens heeft de NOS geen enkele bemoeienis met de zendtijd voor politieke partijen. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wel. Volgens NRC is NPO-baas Henk Hagoort verrast en verbaasd. 'Ik weet van niets. Politieke partijen leveren hun filmpjes aan en die zenden wij uit. Met de inhoud hebben wij uiteraard geen enkele bemoeienis.'

Ruim een half uur na zijn boze tweets meldde Wilders op Twitter dat hij contact heeft gehad met Hagoort: 'NPO baas Hagoort net gesproken, zou misverstand zijn, filmpje wordt zeker aanstaande woensdag de 24e juni om 17:55 uur alsnog uitgezonden!' Voor de liefhebber is het filmpje inmiddels via YouTube te bekijken, in Nederlandse versie en een versie met Engelse ondertiteling. Disclaimer: het filmpje bevat cartoons van de profeet Mohammed. Dat je het even weet....

Update:

Van der Breggen 'verkiest ploeg boven Nederland op Spelen'

Wielrenster Anna van der Breggen heeft tijdens de Europese Spelen in Baku op het oog op onverklaarbare wijze gekoerst in de wegwedstrijd voor vrouwen. Het leverde Nederland uiteindelijk slechts een bronzen medaille op, waar de kans op goud bijzonder groot leek.

De Nederlandse ploeg controleerde de koers grotendeels en bij het ingaan van de slotronde bestond de kopgroep dan ook voor de helft uit rijdsters in het Oranje: Van der Breggen en Ellen van Dijk hadden de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Wit-Russische Alena Amialiusik bij zich. Van Dijk moest op een klimmetje lossen, maar leek daarna toch weer dichterbij te komen. Van der Breggen had dat door en nestelde zich achter haar twee medekoploopsters, om zo geen trap op kop te hoeven doen.

Van der Breggen zat zo in een zetel op weg naar het goud, want Niewiadoma en Amialiusik deden er alles aan om Van Dijk achter zich te houden. Dat lukte niet, want de kampioene op de tijdrit sloot aan en viel zelfs gelijk aan. Op dat moment ging het echter fout voor Nederland, want Van der Breggen - in het dagelijks leven ploeggenote van de Poolse bij Rabo/Liv - sprong direct achter Van Dijk aan. De twee anderen konden mee met Van der Breggen, terwijl Van Dijk - normaal rijdend voor Boels/Dolmans - definitief moest lossen.

Van der Breggen reed vervolgens op kop en leek Nederlands succes volledig op te geven. In plaats daarvan trok ze de sprint aan voor haar Poolse ploeggenote, die nog voorbij gereden werd door Amialiusik. Van der Breggen pakte brons, Van Dijk kwam uitgeput als vierde over de streep. "Natuurlijk ben ik blij met brons, maar er zat zoveel meer in. Het voelt echt als een gemiste kans dat ik de sprint net niet tot het einde door kon trekken", aldus Van der Breggen in een poging om haar werk voor ploeggenote Niewiadoma te verbloemen.

Amialiusik pakt het goud voor Wit-Rusland, de Rabo/Liv-ploeggenotes Niewiadoma pakken zilver en brons (Foto: Getty)

Enorme gridstraf voor Button en Alonso

Jenson Button hoeft dit weekend, tijdens de Grand Prix van Oostenrijk, hoogstwaarschijnlijk niet op punten te rekenen. De coureur van McLaren kreeg een gridstraf van liefst 25 plaatsen.

Naast het feit dat Honda een nieuwe motor in de bolide van Button plaatste, werden ook nog een aantal andere wijzigingen aan de auto doorgevoerd. Hierdoor heeft de Brit deze enorme straf aan zijn broek gekregen.

Eerder kreeg de ploeggenoot van Button, Fernando Alonso, ook al een forse straf om zijn oren. De Spanjaard kreeg eerder al een penalty van 20 gridplaatsen.

McLaren heeft laten weten dat het wisselen van de motor een bewuste keuze is geweest. Het team verwacht op de Redbull Ring nauwelijks kans te maken op punten. "Sommige raceweekends moeten we opofferen om in andere wel kans te maken", liet Alonso weten. Of dat ook inderdaad gebeurt, zal in de komende races duidelijk worden.

Update 13.12 uur
Fernando Alonso heeft nog een extra straf van vijf gridplaatsen gekregen vanwege een versnellingsbakwissel. Hierdoor komt het totaal aantal strafplaatsen voor de Spanjaard op 25.

Tieten voorspellen uitslagen Copa América

In 2010 maakte octopus Paul furore als meestervoorspeller van wedstrijden tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. En ook tijdens het afgelopen WK voetbal meenden een aantal dieren de beste voorspeller te zijn. Tijdens de Copa América hebben ze iets heel anders bedacht: Tieten.

Een Venezolaans TV-station heeft een eigen versie van Naked News gemaakt, waarbij men voorspelt welk land een wedstrijd in de Copa América wint. De opzet is in elk geval vrij eenvoudig. Op elke borst wordt een vlaggetje geplakt, waarna de dame in kwestie net zolang blijft schudden, tot één vlaggetje op de grond valt.

En dat kan soms even duren, getuige onderstaande filmpjes.

Voetballers Servië winnen WK onder 20

De voetballers van Servië hebben zaterdag in Nieuw-Zeeland voor de eerste keer het WK onder 20 gewonnen. De ploeg van trainer Veljko Paunovic versloeg in de finale in Auckland Brazilië na verlenging met 2-1.

Nemanja Maksimovic tekende in de 118e minuut voor het winnende doelpunt. Brazilië stond voor de negende keer in de finale van het WK onder 20 en wist voor de zesde keer niet te winnen.

De derde plek ging naar Mali, dat de leeftijdsgenoten van Senegal met 3-1 versloeg. Nederland deed niet mee aan het jeugd-WK.

'ADO wil Van Stee als technisch directeur'

ADO Den Haag heeft Henk van Stee op het oog als nieuwe technisch directeur. Dat meldde het Algemeen Dagblad zaterdag. Volgens de krant is door eigenaar Wang Hui geld vrijgemaakt om Van Stee, die momenteel werkzaam is bij Zenit Sint-Petersburg, aan te trekken.

Het contract van Van Stee bij Zenit Sint-Petersburgloopt op 30 juni af, maar de Russen willen de 53-jarige Schiedammer langer aan zich binden. Dat heeft Van Stee aan het datzelfde medium laten weten. De voormalig trainer van onder meer AZ, Excelsior en Feyenoord bevestigde ook dat hij een gesprek heeft gehad met ADO Den Haag.

Algemeen directeur Jam-Willem Wigt wilde niet bevestigen dat Van Stee een van de kandidaten is. "Ik ga niet in op namen, maar we zijn inderdaad in gesprek over de rol van een technische man", liet hij weten.

Sailing Holland wil door in Volvo Ocean Race

Stichting Sailing Holland wil ook in de volgende editie van de Volvo Ocean Race meedoen met een Nederlandse boot. De stichting heeft vrijdag laten weten dat ze een licentie bij de organisatie gaat kopen en op zoek gaat naar sponsoren om deelname in 2017/2018 mogelijk te maken. Sailing Holland is eigenaar van Team Brunel, dat in de huidige Volvo Ocean Race actief is.

Sailing Holland heeft van één sponsor al de toezegging van steun voor de volgende editie. Ook schipper Bouwe Bekking zal bij het team betrokken blijven, maar op welke manier is nog niet bekend.

Doordat Sailing Holland zich heeft voorgenomen een nieuwe licentie te kopen, wordt de stichting door de race-organisatie erkend als officieel zeilteam. Dat betekent dat ze onder meer mogen meepraten over de invulling van de race in 2017/2018.

Uitslag VT3 Grand Prix van Oostenrijk

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Duitser was op de Red Bull Ring zeventien duizendsten sneller dan Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen reed de derde tijd, gevolgd door Sergio Perez en Nico Rosberg. Max Verstappen zette de achtste tijd op de klokken.

Halverwege de sessie begon het hard te regenen, waardoor diverse coureurs moeite hadden om hun wagen op de baan te houden, hoewel niemand er echt vanaf schoot. Wel viel Fernando Alonso stil op het rechte stuk, wat een kortdurende rode vlag tot gevolg had.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:09.994   16
2 L. Hamilton Mercedes 1:10.011 +0:00.017 16
3 K. Räikkönen Ferrari 1:10.177 +0:00.183 12
4 S. Perez Force India 1:10.221 +0:00.227 14
5 N. Rosberg Mercedes 1:10.332 +0:00.338 23
6 F. Massa Williams 1:10.408 +0:00.414 18
7 V. Bottas Williams 1:10.417 +0:00.423 14
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:10.436 +0:00.442 23
9 P. Maldonado Lotus 1:10.576 +0:00.582 12
10 R. Grosjean Lotus 1:10.863 +0:00.869 8
11 N. Hülkenberg Force India 1:11.009 +0:01.015 14
12 M. Ericsson Sauber 1:11.058 +0:01.064 22
13 C. Sainz Toro Rosso 1:11.139 +0:01.145 18
14 D. Kvyat Red Bull 1:11.139 +0:01.145 14
15 F. Alonso McLaren 1:11.168 +0:01.174 13
16 D. Ricciardo Red Bull 1:11.819 +0:01.825 10
17 F. Nasr Sauber 1:11.906 +0:01.912 9
18 J. Button McLaren 1:12.616 +0:02.622 16
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:13.328 +0:03.334 14
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:13.960 +0:03.966 8

'Verdachte Charleston wilde campus aanvallen'

De verdachte van de schietpartij in een kerk in Charleston was eerder van plan de campus van een universiteit aan te vallen. Een buurman van de vermoedelijke dader zegt dat de 21-jarige Dylann Storm Roof hem vorige week vertelde over dat idee.

Een 22-jarige Afro-Amerikaanse buurman van Roof zei tegen Amerikaanse media dat hij en Roof onlangs in een kroeg waren. Roof zou toen hebben gezegd dat hij binnen een week een aanslag wilde plegen op de universiteit in Charleston. De buurman nam de uitspraken toen aan voor dronkenmanspraat.

Roof wijzigde zijn plannen: hij ging niet naar de universiteit, maar naar een kerk. Daar vermoordde hij woensdag negen Afro-Amerikaanse kerkgangers die bezig waren met een Bijbelstudie. Roof wilde met zijn daad een rassenoorlog ontketenen.

'Verdachte Charleston wilde campus aanvallen'
'Verdachte Charleston wilde campus aanvallen' (Foto: ANP)

The Division zit vol verraad

Ubisoft toonde op de E3 het MO schietspel The Division. De demo speelt zich af op nieuwjaarsdag in New York. Er is een virus uitgebroken en midden in Manhattan is een quarantainegebied genaamd Dark Zone opgezet. Helaas heeft dit alles niet geholpen en de Dark Zone is nu vol met interessante loot, vijanden en andere gevaren.

Duik en schiet

Je hebt verschillende rollen binnen een groep, zoals een tank en een hospik. In The Division zijn verschillende groepen van maximaal vier in hetzelfde gebied aan het spelen. Dat zorgt voor interessante interacties, want je kan niet horen wat de anderen tegen elkaar zeggen. Je kunt ervoor kiezen om samen te werken met de andere groep en zo meer buit te vergaren, maar let erop dat de andere groep jou op ieder moment kan verraden. Als een groep een andere groep aanvalt, dan worden ze aangemerkt als ‘rogue’ en komt er een aantrekkelijke premie op hun hoofd. Je teamgenoten zijn ook niet altijd even betrouwbaar, dus wees alert en gemeen.

In het spel zijn er NPC’s als Rikers en Cleaners. Rikers zijn ex-gevangenen en Cleaners zijn ex-gemeenteambtenaren die zijn doorgedraaid. Sommige NPC’s en spelers die je tegenkomt hebben leuke spulletjes, die jouw groep beter kan gebruiken. Andersom verlies je al je vergaarde spulletjes als je wordt gedood. Je kunt bij hun hoofd het level van je tegenstanders zien. Het is verstandig dat in de gaten te houden. Dekking is belangrijk in The Division, dus maak daar gebruik van en ook van de hoogteverschillen. Tijdens het spelen zie je een animatie als vijanden in beeld komen of sterven. Hoe storend of cool dat is, moeten we zelf nog ervaren.

Buit, maar besmet

Spullen die je verzameld in de Dark Zone zijn allemaal besmet met het virus. Je moet ze buiten het gebied brengen voordat je ze kunt gebruiken. Daarvoor heb je een extractie nodig met een helikopter. Je vraagt een extractie aan met een lichtkogel en het duurt anderhalve minuut voordat de heli er is. Iedereen die een extractie aanvraagt is in gevaar, want anderen kunnen dat zien en weten dat je loot hebt. Daar wordt een mens hebberig van.

Rogues, afknallen die hap

Hier is meer gameplay, maar zonder de stemmen van de spelers en met een voice over die meer uitleg geeft over de game en tactieken bespreekt.

The Division is speelbaar vanaf 8 maart 2016 op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

D66 wil opheldering over ICT-aanbesteding

D66 wil opheldering van het kabinet over een geheime aanbesteding van een ICT-project bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens NRC Handelsblad zaterdag gebeurde dat tegen de wens van de interne jurist die verklaarde dat daarvoor geen wettelijke basis was.

"Dat het kabinet tegen het advies van de eigen jurist in rommelt met de aanbestedingsprocedure oméén aanbieder te bevoordelen schreeuwt om opheldering", aldus Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66.

Het ging om een aanbesteding voor de bouw van het computersysteem Radar dat fraude met bv's en stichtingen onmogelijk moest maken. Het project was in handen van het bedrijf Capgemini, maar liep vast. Daarop kwam er een nieuwe geheime aanbesteding. Het ministerie wilde dit volgens NRC niet openbaar omdat criminelen anders te veel informatie zouden krijgen over de werking van het systeem.

D66 wil opheldering over ICT-aanbesteding
D66 wil opheldering over ICT-aanbesteding (Foto: ANP)

Giftige alcohol eist nog meer levens in India

In India zijn opnieuw 25 mensen overleden nadat ze giftige alcohol hadden gedronken. Het dodental staat inmiddels op 66, meldde de politie in Mumbai zaterdag. De meeste slachtoffers zijn bewoners van de sloppenwijken in de Indiase stad. De politie heeft zes verdachten opgepakt.

Giftige alcohol wordt mensen vaker fataal in India, waar geregeld zelfgestookte drank wordt gedronken. Een halve liter is al te koop voor 20 roepies (omgerekend 28 cent). Jaarlijks sterven duizend mensen omdat ze giftige alcohol drinken.

Honda bevestigt nieuwe dode door foute airbag

De dood van een vrouw in de Amerikaanse stad Los Angeles in september is het gevolg van een gescheurde airbag in de auto die ze had gehuurd. Dat stelt Honda na onderzoek. De vrouw reed in een Honda Civic toen het misging. Het officiële dodental door defecte airbags van producent Takata komt daarmee op acht. Het is de zevende dode in de Verenigde Staten, bevestigt ook de Amerikaanse instantie die gaat over veiligheid op de Amerikaanse snelwegen.

Airbags van Takata kunnen veel te hard open klappen. Om die reden zijn in de VS zo'n 34 miljoen auto's terug naar de garage geroepen. Takata wilde dat eigenlijk niet doen, maar erkende de fabrieksfout onder druk van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten.

De auto van het ongeval in Los Angeles had volgens Honda vier keer een oproep gehad voor een reparatie, maar daar is door verschillende eigenaren nooit op gereageerd. De eerste oproep was in 2009. Ook het bedrijf waar de vrouw de auto huurde, had zo'n oproep gehad.

Psychiatrische patiënt trekt op A7 aan stuur: auto in sloot

Een 47-jarige psychiatrische patiënt heeft vrijdag op de snelweg A7 in Friesland aan het autostuur van zijn begeleidster getrokken. De auto belandde daarna in een sloot. De man is aangehouden, maakte de politie zaterdag bekend.

De inwoner van Sneek is patiënt in de geestelijke gezondheidszorg. Hij was met een 62-jarige ggz-begeleidster in de auto onderweg van Sneek naar Heerenveen.

Toen hij op de snelweg bij Oppenhuizen aan het stuur trok, verloor de vrouw de controle over de auto, die in de sloot terecht kwam. Beiden wisten uit de wagen te komen, maar raakten door het koude water onderkoeld. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht. De man is na behandeling aangehouden voor poging tot doodslag.

Boogschutter Van den Berg bijna perfect op Spelen

Boogschutter Sjef van den Berg heeft tijdens de Europese Spelen in Baku grote indruk gemaakt in de eerste ronde van het invididuele toernooi. De 20-jarige Nederlander schoot bijna een perfecte scoren tegen de Let Eduard Lapsins.

De 53-jarige Lapsins, gecoached door zijn 22-jarige protégé Aneta Kreicberga, moest lijdzaam toezien hoe Van den Berg in de eerste set drie pijlen in de tien schoot. Dat herhaalde de Nederlander in de tweede set en ook in de derde set leek het die kant op te gaan. Helaas voor Van den Berg ging de laatste pijl in de acht, waardoor hij toch niet de eerste 'perfecte 90' van de Spelen in Baku liet noteren. 

"Ik denk dat ik teveel druk op mezelf zette om ook die laatste pijl in de tien te schieten", aldus Van den Berg na afloop. "In de training had ik het al gedaan dus kon ik het net zo goed ook in de competitie doen, maar dat lukte dus net niet. Ik wist al dat een acht genoeg zou zijn om te winnen, dus misschien was het een mengeling van teveel druk van mijzelf en te weinig druk van mijn tegenstander." 

De bijna perfecte eerste ronde van Van den Berg (Bron: YouTube)

In de tweede ronde neemt Van den Berg het maandag op tegen Valentin Hristov, de Bulgaar die verrassend de Duitser Simon Nesemann uitschakelde. De Nederlander gaat in elk geval nog een poging wagen op de illustere 90. "Ik kan niks beloven, maar ik ga het zeker proberen. Het is namelijk erg leuk om tienen te schieten, daar doe je het uiteindelijk toch voor."

Ook Rick van der Ven kende bijzonder weinig moeite met zijn tegenstander in de eerste ronde. Emanuele Guidi uit San Marino zou gezien de scores nog moeite hebben gehad als de Nederlander per set slechts twee pijlen mocht gebruiken. Zo kwam Guidi in set één niet verder dan veertien punten, tegenover 29 voor Van der Ven.

'Loonkloof tussen top en werknemer loopt op'

Bestuursvoorzitters in Nederland verdienen twintig keer het salaris van een gemiddelde werknemer. In 2012 was de loonkloof nog zestien keer het inkomen. Dat meldde de Volkskrant zaterdag op basis van het eigen jaarlijkse onderzoek naar 129 'beeldbepalende' Nederlandse bedrijven en instellingen.

Een bestuursvoorzitter verdient gemiddeld 1,5 miljoen euro, een gemiddelde werknemer bij de onderzochte bedrijven 76.000 euro.

De loonkloof is vooral gegroeid door forse salarissprongen bij internationale ondernemingen. Bij enkele grote ondernemingen als Unilever, Shell, Reed Elsevier, Wolters Kluwer en Heineken verdienen de topbestuurders al meer dan honderd keer het inkomen van een doorsneewerknemer.

'Loonkloof tussen top en werknemer loopt op'
'Loonkloof tussen top en werknemer loopt op' (Foto: ANP)

D66 op de bres voor commerciële radiozenders

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet de 'belachelijke, gedetailleerde eisen' schrappen die gesteld worden aan commerciële radiozenders. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt dat.

Verhoeven verwijst naar regels van het Agentschap Telecom. Daarin stond in de vergunning van sommige zenders dat ze overdag 85 procent muziek moeten uitzenden en dat ze ten hoogste 4,3 procent muziek uit de hitlijsten uitzenden.

Elke zender heeft zijn eigen, stricte eisen. Binnenkort moet een aantal frequenties voor commerciële zenders verlengd worden en Verhoeven wil dat de commerciëlen niet langer zo beknot worden door beknellende regels. Op die manier kunnen ze niet goed concurreren met de publieke zenders, aldus Verhoeven.

"Het is belachelijk dat zulke gedetailleerde eisen worden gesteld. Commerciële radiozenders moeten zelf kunnen bepalen hoeveel klassieke muziek en hoeveel nummers uit de hitlijsten ze willen draaien. Zulk soort micromanagement is niet nodig. D66 wil dat minister Kamp dergelijke eisen schrapt uit de voorwaarden voor commerciële radiozenders", zegt Verhoeven.

De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag met Kamp over onder meer de radiofrequenties.

D66 op de bres voor commerciële radiozenders
D66 op de bres voor commerciële radiozenders (foto: ANP)

ABZÛ is Journey onderwater

De beelden van ABZÛ doen geloven dat dit wel eens de volgende Journey zou kunnen. De game draait om een duiker die de oceaan moet verkennen. De graphics zijn alles behalve realistisch, het heeft een prachtig cel-shaded stijltje die aan de eerder genoemde game van thatgamecompany doet denken.

ABZÛ is in de maak voor PS4 en pc. De ontwikkelaars hopen de game in de eerste helft van 2016 uit te brengen.


Mad Max houdt van matten

Tijdens E3 werden demo’s getoond van Mad Max. De film en de game spelen zich beiden af in hetzelfde universum, maar de verhalen staan los van elkaar. In een interview met IGN licht John Fuller, een senior producer van Avalanche Studios, toe welke zaken we mogen verwachten van Mad Max. Gekke Max

Max is overvallen en beroofd van zijn auto. Hij verzamelt onderdelen om een betere auto te bouwen, genaamd Magnum Opus en uiteraard om wraak te nemen. Je kan andere auto’s overvallen en strippen voor onderdelen. Er zijn meer dan 50 verschillende types auto’s. Mad Max heeft races en timetrials, maar je uiteindelijke doel is de meest krachtige wagen te maken van de Wastelands.

Vangen!

Het is een open wereld en je kan overal heen wat je kunt zien. Er zijn aanwijzingen te vinden hoe de wereld eruit zag voordat de Apocalyps plaatsvond. Je speelt met de camera in third person of first person view, naar gelang je voorkeur. In Mad Max ben je steeds op zoek naar eten, water, benzine en onderdelen (scraps). De scraps heb je nodig om Magnum Opus te upgraden.

Upgrade

Er zijn man tegen man-gevechten , waarbij je ook een sniper rifle, een shotgun of thunder sticks kunt gebruiken. Daarnaast zijn er de iconische autogevechten. Enkele van de wapens op zijn auto zijn een harpoen, vlammenwerpers en een thunderburner.

Lekker rollebollen

Je kunt je Magnum Opus bouwen hoe je wilt met wapentuig en krachtige motoren. Ook zijn er mogelijkheden om je auto te verfraaien met ornamenten, poppetjes en een laagje verf. Als je auto er afschrikwekkend uitziet met trofeeën en dergelijke, dan slaan vijanden eerder op de vlucht. Max kun je opfleuren met boksbeugels en kledingstukken. Natuurlijk kun je hem ook stoer laten rondlopen met ontbloot bovenlijf als je daar behoefte aan hebt.  E3 en Mad Max

Mad Max is een single player game, maar er zijn hints naar een multiplayer uitbreiding. Mad Max komt 1 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Alien' kat Matilda heeft zeldzame afwijking

Matilda is een kat met een zeer zeldzame genetische afwijking waardoor het hoornvlies compleet loslaat. Dit zorgt voor compleet zwarte en zeer grote ogen.

Op foto's lijkt het alsof de kat is gephotoshopt, maar niets is minder waar.

Onderstaande video toont hoe de kat speelt met haar baasje. Inmiddels is Matilda de kat bijna blind en om complicaties te voorkomen zullen haar ogen binnenkort verwijderd worden.

matilda de alien kat
matilda de alien kat

Europese Spelen 2015 - Dag 9

Het was weer een gemengde dag voor Nederland op de Europese Spelen in Baku, met teleurstelling in het taekwondo, maar succes in de tafeltennishal. Op de slotdag van het tafeltennistoernooi veroverde Nederland dankzij Li Jiao en Li Jie goud en zilver, waarmee 'we' naar de veertiende plaats in het medailleklassement klimmen. Rusland gaat daarin zeer ruim aan de leiding, gastland Azerbeidzjan zal de hete adem van de concurrenten in de nek gaan voelen nu het karate, worstelen en taekwondo voorbij zijn.

Vandaag openen de boogschutters hun individuele competitie, waarbij Rick van der Ven een van de topfavorieten is. Hij begint tegen Emanuele Guidi, die in thuisland San Marino tevens een officiële ceremoniële functie heeft. Mitch Dielemans begint tegen de Italiaanse veteraan Michele Frangilli, bijgenaamd The Kisser omdat hij de zogenaamde kisser op de boog nogal duidelijk gebruikt.

Michele The Kisser Frangilli uit Italië, hier te zien tijdens de landenwedstrijd in Baku (Foto: Getty)

Om 09.00 uur Nederlandse tijd gaat de wegwedstrijd bij de vrouwen van start. Marianne Vos leek hier de favoriet, maar zij is nog niet hersteld van een blessure en start niet. Toch heeft Nederland met onder meer Anna van der Breggen een uitstekende kans op het erepodium. De voornaamste concurrentie daarvoor lijkt uit Italië te komen, dat onder meer oud-wereldkampioene Tatian Guderzo aan de start heeft staan.

Het is wat betreft finales vandaag vooral de dag van het turnen. Alle tien toestelfinales staan vandaag op het programma, waarbij we vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd kunnen kijken wie de medailles gaan verdelen. Nederland is in vijf van die finales vertegenwoordigd en gezien de scores in de kwalificaties, landenwedstrijd en meerkamp lijkt een medaille zeker tot de mogelijkheden te behoren.

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:00 Boogschieten Eerste ronde mannen: Sjef van den Berg - Eduard Lapsins (Letland) Nee 
08:30 Schieten  Finale 50m luchtpistool mannen  Ja 
09:00  Wielrennen  Wegwedstrijd vrouwen: Chantal Blaak, Lucina Brand, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Amy Pieters  Ja 
09:15  Boogschieten  Eerste ronde mannen: Rick van der Ven - Emanuele Guidi (San Marino)  Nee 
10:15  Schieten  Finale 25m luchtpistool vrouwen  Ja 
11:13  Boogschieten  Eerste ronde mannen: Mitch Dielemans - Michele Frangilli (Italië)  Nee 
12:00  Waterpolo  Wedstrijd om plaats 5-6 vrouwen: Nederland - Hongarije  Nee 
12:50  Schieten  Finale skeet vrouwen  Ja 
13:00  Turnen  Finale vloer mannen  Ja  
13:30  Turnen   Finale paard voltige mannen  Ja  
13:30  Turnen   Finale sprong vrouwen: Lisa Top  Ja  
14:24  Turnen   Finale ringen mannen  Ja  
14:24  Turnen   Finale brug met ongelijke leggers vrouwen: Celine van Gerner  Ja  
14:51  Turnen   Finale sprong mannen: Casimir Schmidt  Ja  
14:51  Turnen   Finale balk vrouwen: Lieke Wevers  Ja  
15:52  Turnen   Finale brug met gelijke leggers mannen  Ja  
15:52  Turnen   Finale vloer vrouwen: Lieke Wevers  Ja  
16:00  Schoonspringen  Finale 3-meterplank synchroon vrouwen  Ja  
16:25  Turnen   Finale rekstok mannen  Ja  
17:25  Schoonspringen  Finale 3-meterplank mannen  Ja  
18:00  Beachvolleybal  Wedstrijd om brons vrouwen  Ja  
19:00  Beachvolleybal  Finale vrouwen  Ja  

Medaillespiegel na dag 8

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 27 12 10 49
2 Azerbeidzjan 13 5 12 30
3 Hongarije 7 2 5 14
4 Duitsland 6 7 8 21
5 Wit-Rusland 6 4 12 22
6 Servië 5 4 0 9
7 Turkije 5 3 13 21
8 Groot-Brittannië 4 2 4 10
9 Oekraïne 3 6 11 20
10 Spanje 3 6 5 14
11 Italië 3 6 2 11
12 Frankrijk 3 4 4 11
13 Zwitserland 3 4 1 8
14 Nederland 2 4 4 10
15 Portugal 2 4 1 7
16 Polen 1 4 5 10
17 Kroatië 1 2 5 8
18 Zweden 1 1 3 5
19 Slowakije 1 1 2 4
20 België 1 1 1 3
21 Litouwen 1 0 0 1
22 Oostenrijk 0 4 3 7
23 Georgië 0 3 3 6
24 Israël 0 2 1 3
25 Bulgarije 0 1 3 4
26 Tsjechië 0 1 2 3
26 Moldavië 0 1 2 3
28 San Marino 0 1 1 2
29 Armenië 0 1 0 1
29 Griekenland 0 1 0 1
29 Roemenië 0 1 0 1
32 Macedonië 0 0 2 2
33 Denemaren 0 0 1 1
33 Estland 0 0 1 1
33 Letland 0 0 1 1
33 Montenegro 0 0 1 1
33 Noorwegen 0 0 1 1

IS-strijder filmt zijn eigen dood

Op internet zijn beelden opgedoken die zijn gemaakt door een strijder van Islamitische Staat. De beelden zouden zijn gemaakt met behulp van een GoPro camera en de laatste momenten van de onfortuinlijke jihadi laten zien.

De video laat in eerste instantie een compilatie zien van een gevecht tussen IS-strijders en Iraakse soldaten. In de beelden is vanuit 'first-person view' te zien hoe de kalifati zijn Kalashnikov ledigt en met zijn medestrijders een aantal gebouwen probeert te veroveren

Richting het einde van de video lijkt het echter steeds meer fout te gaan en is te zien hoe een collega-jihadi inzakt nadat hij geraakt is door een kogel. Even later volgt er een schot en valt de filmer zelf op de grond. Het sluit af met de camera die van zijn levenloze lichaam wordt gehaald.

De beelden laten goed zien op wat voor manier de IS'ers ten strijde trekken. Vanwege de mogelijk schokkende inhoud is de video al direct van Youtube verwijderd. Voor wie toch benieuwd is, de beelden zijn op eigen risico te bekijken via Liveleak.

Van Gogh mogelijk teruggevonden op foto

Een van 's lands bekendste schilders, Vincent van Gogh, is mogelijk teruggevonden op een foto uit 1887. Het zou de eerste eerste foto van hem uit zijn tijd als schilder. Eerder ontdekte foto's van hem komen uit zijn tienerjaren.

De foto is naar boven gekomen nadat twee verzamelaars van de kunstenaar de foto lieten zien aan foto-expert Serge Plantureux. Het duo had de foto op een veiling gekocht, omdat ze meenden bekende gezichten op de foto te herkennen.

Samen met een aantal andere experts ging Plantureux op onderzoek uit om de authenticiteit van de foto vast te stellen. Ze keken daarbij onder andere naar de tijd en plaats waarop de foto is genomen en achterhaalden de identiteit van de overige mannen op de foto. Na grondig onderzoek waren ze het er over eens dat de man op de foto zeer waarschijnlijk de 19e eeuwse schilder was.

Op de foto zijn naast Van Gogh ook nog andere bekende kunstenaars en artiesten te zien. Volgens de experts zijn dat Paul Gauguin, Émile Bernard, André Antoine en Félix Pol Jobbé-Duval. Vincent is overigens de 3e van links die achterover gezakt van zijn pijp geniet.

Van Gogh mogelijk teruggevonden op foto
Vincent van Gogh mogelijk teruggevonden op foto

Volleyballers weer te sterk voor Portugal in World League

De Nederlandse volleyballers hebben in de World League opnieuw een overwinning geboekt op Portugal. De Lange Mannen van bondscoach Gido Vermeulen waren vrijdag in MartiniPlaza in Groningen met 3-0 te sterk voor de hekkensluiter in de groep: 25-18 en 25-21 en 25-23. Oranje vierde zodoende zijn zesde overwinning in zeven wedstrijden in poule E van het landentoernooi.

De Nederlandse volleyballers waren de World League vorige maand in Matosinhos begonnen met twee overwinning op de Portugezen (1-3 en 2-3). Daarna volgden winst en verlies tegen België en twee overtuigende zeges op Finland. Oranje neemt het zaterdag opnieuw in Groningen op tegen Portugal. De beste ploeg in de poule na twaalf wedstrijden gaat verder naar het beslissingstoernooi van de tweede divisie in Bulgarije, waar een plaats in de grote finale in Rio de Janeiro op het spel staat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.