Nederlandse Koerden boos over 'aanslag'

De Koerden in Nederland 'leven intens mee' met de slachtoffers en naasten van de twee explosies, vrijdag, op een verkiezingsbijeenkomst van de linkse pro-Koerdische partij HDP in Turkije. Koerden, alle HDP-aanhangers en mensen die met hen meeleven komen zaterdag bijeen voor het Turkse consulaat in Rotterdam.

Dat schrijft de Federatie van Koerden in Nederland vrijdagnacht in een persbericht. De explosies vonden plaats in het oosten van Turkije, bij een bijeenkomst  van de HDP, de Democratische Volkspartij. De federatie spreekt van 'brute aanslagen, gepleegd door de AK-partij.' Dat is de regeringspartij van president Recep Tayyip Erdogan.

Ook Turkse autoriteiten vrezen dat het om een aanslag gaat. De explosies in de stad Diyarbakir kostten aan zeker twee mensen het leven. Verder raakten voor zover nu bekend zo'n honderd mensen gewond. Zondag zijn de parlementsverkiezingen in Turkije. De HDP hoopt de kiesdrempel van 10 procent te halen. In dat geval zou de AK-partij waarschijnlijk geen meerderheid halen.