Aangifte tegen burgemeester om 'nazimonument'

De antifascistenorganisatie AFVN heeft woensdag aangifte gedaan tegen burgemeester Marnix Bakermans van de gemeente Landerd. De organisatie beschuldigt de Brabantse burgemeester van 'het steunen van de nazi-ideologie', omdat hij eind vorige maand in het plaatsje Schaijk een gedenksteen heeft onthuld ter nagedachtenis aan een Duitse piloot die daar in 1945 neerstortte en omkwam.

Woordvoerder Arthur Graaff liet weten dat hij in zijn woonplaats Naarden naar de politie is gestapt. Ongeveer tien organisaties steunen de aangifte, waaronder het Nederlandse Dachau Comité, de Duitse antifascistenvereniging BvA en Federatief Joods Nederland, een kleine organisatie van de Amsterdamse advocaat Herman Loonstein.

"Het gaat hier om een nazipiloot die in actieve dienst is omgekomen", zegt Graaff. Hij spreekt van een 'nazimonument'. Een woordvoerster van de gemeente Landerd houdt het liever op een 'markeringspunt' en wijst er op dat er ook vijf van zulke stenen in de gemeente liggen voor omgekomen geallieerde vliegers.