Rijke heeft Mali verlaten

Sjaak Rijke, de Nederlander die ruim drie jaar door terroristen werd vastgehouden in Mali, heeft dat land verlaten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dinsdag een bericht hierover van RTL Nieuws bevestigd.

Rijke trekt zich eerst met zijn vrouw terug op een plek waar ze samen rustig kunnen bijkomen. Het ministerie zegt nu niets over hun terugkeer naar Nederland.

De Nederlandse ambassadeur in Mali, Maarten Brouwer, laat echter aan RTL weten dat hij denkt dat het gaat om dagen. "Pas dan zal hij terugkeren naar zijn woonplaats Woerden."

De ambassadeur vertelt verder dat Rijke en zijn vrouw bij hun hereniging in Mali 'schreeuwden van vreugde'. Daarna liet hij hen alleen. Het stel zag elkaar weer in een speciale ruimte op het vliegveld van de Malinese hoofdstad Bamako.

Rijke zei volgens de ambassadeur over een eventueel feestelijk onthaal in Woerden: "Ik weet wel wat er over me heen gaat komen, maar ook weer niet. Hoe dat gaat voelen, dat weet ik niet, maar ik sta er open voor. Ik wil graag iedereen weer ontmoeten."

Tijdens zijn ontvoering beschikte Rijke ook nog enige tijd over een transistorradio. "Hij kon zo toch het nieuws volgenén het WK voetbal. Hij wist het precies hoe Nederland het deed. Hij heeft daar enorm van genoten, zei hij", aldus de ambassadeur tegen RTL Nieuws.

Rijke heeft Mali verlaten
Rijke heeft Mali verlaten (Foto: ANP)