Wall Street lager op laatste handelsdag 2014

De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag op de laatste handelsdag van 2014 vlak tot licht lager. Het handelsvolume lag zeer laag omdat veel beleggers vrij zijn. Met nieuwjaar blijven de beurzen in New York net als in Europa dicht.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,2 procent lager op 17.955 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,2 procent tot 2076 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond onveranderd op 4778 punten.

De Dow en de S&P braken dit jaar record na record en staan momenteel respectievelijk 8,5 en 12,6 procent hoger dan aan het einde van 2013. De Nasdaq won dit jaar al ruim 14 procent. De waarde van Amerikaanse aandelen steeg volgens berekeningen van persbureau Bloomberg met zon 1100 miljard dollar (906 miljard euro).

De beurzen werden geholpen door het herstel van de Amerikaanse economie en het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve. De belofte van de Fed dat geduldig wordt bekeken op welk moment de rente kan worden verhoogd, gaf de aandelenmarkt de afgelopen weken een nieuwe stimulans.

Binnen de S&P was het aandeel Southwest Airlines in het afgelopen jaar de absolute uitblinker met een koersstijging van bijna 124 procent. De eigenaar van boorplatformen Transocean was het slechtst presterende fonds in de S&P met een daling van ruim 62 procent.

Wall Street kreeg op de laatste handelsdag van 2014 nog wel wat cijfers over de Amerikaanse economie te verwerken. Zo gingen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week sterker omhoog dan economen hadden verwacht en zwakte de economische bedrijvigheid in de regio rond Chicago in december af. Wel vielen de voorlopige woningverkopen in de VS in november iets beter uit dan voorspeld.

De olieprijzen zetten de neergaande lijn verder door. De prijs van Brent zakte 1,9 procent tot 56,78 dollar. Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 52,85 dollar per vat. De olieprijzen zijn afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd, de sterkste daling sinds 2008.

De euro noteerde 1,2107 dollar, tegen 1,2145 dollar bij het slot in Europa. Begin dit jaar was de Europese munt nog circa 1,38 dollar waard, eerder deze maand zakte de koers voor het eerst in ruim twee jaar tot minder dan 1,22 dollar.