'Gemeenten willen miljoenen bezuinigen op wegen'

Gemeenten zijn van plan komend jaar miljoenen te bezuinigen op het onderhoud van wegen. Dat meldt Nieuwsuur dinsdag op grond van een enquête. Van de 197 gemeenten die reageerden, willen er minstens 42 bezuinigen. Vooral Leiden met 2,6 miljoen euro, Nijmegen met 1,3 miljoen euro, Venlo met 810.000 euro, Haarlem met 700.000 euro en Kampen met 612.000 euro bezuinigen fors.

Gemeenten beheren samen negentig procent van alle wegen in Nederland. In Haarlem zou de bezuiniging betekenen dat de gemeente het kwaliteitsniveau van de wegen moet verlagen. "We moeten in Haarlem tien miljoen euro bezuinigen. Dat is gewoon heel veel en er is weinig vel op het bot. En dan is beheer en onderhoud van wegen een aspect van de bezuinigingen", zegt de Haarlemse wethouder Cora-Yfke Sikkema tegen het televisieprogramma.

Voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen stelt dat de bezuinigingen niet alleen slecht zijn voor de werkgelegenheid in de bouwsector, maar ook voor de economie in het algemeen. "Een goed investeringsklimaat is gekoppeld aan een goede infrastructuur. Deze bezuinigingen hebben een negatief effect op gemeenten en zullen het economische herstel temperen." Ook waarschuwt hij ervoor dat weinig onderhoud plegen goedkoop lijkt, maar duurkoop zal blijken te zijn.

Advocaat Bernard Tomlow, van wie een stiefdochter en een vriendin verongelukten in maart 2009 in de gemeente Stichtse Vecht, waarschuwt ook voor de risico's die voor gemeenten kleven aan slecht onderhoud. In de zaak van de verongelukte stiefdochter en vriendin werd de gemeente Stichtse Vecht aangeklaagd voor het onvoldoende onderhouden van de weg en veroordeeld wegens dood door schuld. "Dit zou er wel eens toe kunnen leiden dat er heel wat procedures gaan komen als gemeenten hun taak niet naar behoren uitvoeren. Het onderhoud van wegen is dus niet een vrijblijvende taak van de overheid, het is een wettelijke verplichting."