Alle Nederlandse banken geslaagd voor ECB-examen

Alle zeven onderzochte Nederlandse banken hebben een voldoende gekregen voorafgaand aan hun overstap naar de nieuwe pan-Europese bankentoezichthouder, de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) zondag bekendgemaakt.

De zeven banken behielden volgens het onderzoek, dat in de afgelopen tien maanden is uitgevoerd, meer dan acht procent kapitaalbuffer na een uitgebreide doorlichting van de leningen en andere bezittingen in de Asset Quality Review (AQR). Ook na twee stresstests, een met een 'gematigde' economische ontwikkeling en een met krimp in de komende drie jaar, hielden de zeven banken hun buffers boven de respectievelijk vereiste 8 en 5,5 procent.

De ECB onderzocht de financiën van ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank en de Nederlandse tak van Royal Bank of Scotland. Ook de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank kregen de ECB-onderzoekers langs. Vanaf 4 november gaat het toezicht van deze banken over naar de ECB.

De AQR en de stresstests zorgen ervoor dat de nieuwe waakhond met een schone lei kan beginnen. Volgens DNB zorgt de uitgebreide doorlichting er ook voor dat het vertrouwen in de banken kan herstellen, waardoor ook de financiële markten weer beter zouden moeten gaan functioneren.