Twee drones voor OVSE in Oekraïne

De missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne heeft in het vervolg de beschikking over twee onbemande vliegtuigjes. Met de drones kunnen de OVSE-waarnemers in het land beter toezicht houden op de wapenstilstand in Oost-Oekraïne.

De eerste twee toestellen van het beloofde tiental zijn maandag aangekomen in Oekraïne, zei premier Arseni Jatsenjoek. Zodra de douane ze heeft gecontroleerd worden ze overgedragen aan de OVSE-missie. Die wil ze inzetten aan de grens met Rusland, schrijft Deutsche Welle, de Duitse Wereldomroep. De OVSE zou de missie bovendien met driehonderd man willen versterken.

De drones zijn geschonken door Oostenrijk. Ook Duitsland en Frankrijk overwegen volgens Deutsche Welle de OVSE-waarnemers te voorzien van onbemande vliegtuigjes. Berlijn en Parijs willen mogelijk een eigen legereenheid met drones naar Oekraïne sturen, liet het Duitse ministerie van buitenlandse zaken maandag weten.

Het staakt-het-vuren dat de pro-Russische rebellen en de regering in Kiev op 5 september overeenkwamen wordt met de regelmaat van de klok geschonden. De strijdende partijen vechten bijvoorbeeld vrijwel onafgebroken om het vliegveld van Donetsk.