Nobelprijswinnaars niet naar Z-Afrika om Dalai Lama

Een groep winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede heeft donderdag plannen voor een jaarlijkse ontmoeting in Zuid-Afrika opgeschort. Reden is dat de Dalai Lama geen visum voor het land zou kunnen krijgen.

Kort daarvoor had Desmond Tutu, verstokt criticus van de Zuid-Afrikaanse regering, het kabinet omschreven als een 'knipmessende kliek'. Pretoria zou naar de pijpen dansen van hechte zakenpartner China.

De Dalai Lama, spiritueel leider van Tibet, wordt door Beijing beschouwd als een separatist. Hij had het visum aangevraagd zodat hij aanwezig kon zijn bij de bijeenkomst van Nobelprijswinnaars in Kaapstad ter ere van de overleden Nelson Mandela.

Dat de Dalai Lama een visum wordt geweigerd schiet de veertien winnaars en de elf vertegenwoordigers van winnende organisaties in het verkeerde keelgat. "De deelnemende Nobelprijswinnaars en Nobelprijs winnende instituties zijn overeengekomen dat ze hun collectieve deelname intrekken uit protest tegen de beslissing", laat de organisatie weten. Het was de bedoeling dat de bijeenkomst zou plaatsvinden van 13 tot 15 oktober.

De organisatie heeft namens de Tibetaanse leider bezwaar gemaakt bij president Jacob Zuma. Een reactie zeggen ze nooit ontvangen te hebben.

"Ik heb ze gewaarschuwd dat we net zoals we baden voor de val van het apartheidsregime, zullen bidden voor het ter ziele gaan van een regering die zo ruggegraatloos is", aldus Desmond Tutu. Mandela's eigen 'kameraden hebben in zijn gezicht gespuugd'. "Ik schaam me dat ik deze knipmessende kliek mijn regering moet noemen".