AIVD-baas voorziet lange strijd tegen jihadi's

De strijd tegen het jihadisme gaat lang duren. Die boodschap gaf de directeur van de AIVD Rob Bertholee maandag tijdens de presentatie van een rapport over het jihadisme in Nederland.

"Als één ding duidelijk is, dan is dat voor de bestrijding van dit fenomeen, voor de bestrijding van de Nederlandse democratie tegen dit fenomeen", zei Bertholee. "Daarvoor heb je een lange adem nodig."

Bertholee was in dat opzicht kritisch op de afgenomen 'weerstand' vanuit de overheid. De aandacht voor het jihadisme is de afgelopen jaren verslapt. Een actieplan voor het trainen van wijkagenten, jongerenwerkers om signalen van radicalisering te herkennen, werd beëindigd.

"Dat is ook wel begrijpelijk, want lange tijd is er geen direct dreigingsniveau", aldus de AIVD-baas. "Dus de natuurlijke neiging van ons allemaal is: als er geen directe dreiging is, dan zal het wel loslopen."

In het maandag gepubliceerde rapport constateert de AIVD juist een heropleving van het jihadisme in Nederland, waarbij de strijd in Syrië een katalysator vormt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde maandag eveneens Nederlandse jihadreizigers harder te gaan aanpakken.