WK Vandaag - Zaterdag 28 juni

Vandaag begint de knockoutfase op het WK in Brazilië. De eerste vier ploegen zullen in actie komen. De winnaars van groep A en groep C, Brazilië en Colombia, spelen tegen respectievelijk Chili en Uruguay, de nummers twee van de groepen B en D.

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Brazilie Chili Belo Horizonte
22.00 Colombia Uruguay Rio de Janeiro

Brazilië - Chili

Brazilië - Chili is een herhaling van de achtste finale van vier jaar geleden. Beide ploegen speelden toen ook al tegen elkaar. Brazilië won toen gemakkelijk met 3-0. De beide landen zijn gewend om tegen elkaar te spelen: in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie spelen normaal alle (tien) landen twee wedstrijden tegen elkaar. Desalniettemin versloegen de Chilenen Brazilië maar 1 keer in de laatste 20 jaar: In de kwalificatie voor het WK van 2002 werd het 3-0 voor de Chilenen. Van de 3-0 van vier jaar geleden zijn de doelpuntenmakers er niet meer bij: Fabiano, Robinho en Juan spelen niet meer mee voor Brazilië. In de twee wedstrijden die de landen daarna vriendschappelijk tegen elkaar speelden was Eduardo Vargas 2 keer trefzeker voor de Chilenen: hij is er wel bij.

Colombia - Uruguay

Bij Colombia - Uruguay is het vooral de vraag hoe het Uruguay vergaat zonder Suarez in de opstelling. De laatste wedstrijd die Uruguay op een WK won zonder de sterspeler was alweer in 1990. (Toen de eerste WK-overwinning voor Uruguay in 20 jaar) In 2002 won Uruguay geen wedstrijd, en vier jaar terug speelde de aanvaller. niet mee tegen Nederland. Ook de wedstrijd tegen Costa Rica waarin hij niet mee kon doen ging dit WK verloren. Colombia won in de thuiswedstrijd van de WK-kwalificatie met 4-0 van Uruguay, toen Suarez ook al niet meedeed. In de wedstrijd in Uruguay won de thuisploeg met 2-0, dit keer wel met de geschorste sterspeler.

Opmerkelijk

Nog nooit eerder bestond een WK-dag met meerdere wedstrijden geheel uit landen aangesloten bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Het gebeurde wel vaker met Europese teams. Voor de laatste keer moeten we terug naar 1994, met verrassende uitslagen: Roemenië speelde toen 2-2 gelijk tegen Zweden en Bulgarije versloeg verrassend Duitsland met 2-1 op 10 juli. Dit gebeurde in de kwartfinale. Brazilië en Colombia zijn dus gewaarschuwd.