Media klagen bij Tilburg over pr-stunt homowijk

Meerdere media hebben een boze brief naar de burgemeester van Tilburg gestuurd naar aanleiding van de pr-stunt over een homowijk. De hoofdredacties van de NOS en het NRC Handelsblad laten in een gezamenlijke brief weten zeer ontstemd te zijn over burgemeester Peter Noordanus (PvdA), die het initiatief steunde.

Een projectontwikkelaar kondigde woensdag in Tilburg een omheinde homowijk op te zetten. De gemeente steunde het initiatief, zo was op de website van het bedrijf te lezen. Dat leidde tot verontwaardigde reacties, onder meer van homobelangenorganisatie COC Nederland. In de loop van de avond bleek het om een stunt te gaan ter promotie van Roze Maandag, de homodag van de Tilburgse kermis.

"Onze redacties hebben zeer concrete vragen gesteld over de echtheid van een homowijk in uw gemeente", schrijven Marcel Gelauff van de NOS en Peter Vandermeersch van NRC. "Uw afdeling voorlichting heeft zich urenlang onbereikbaar gehouden en uiteindelijk verwezen naar de site van de betrokken projectontwikkelaar, waarop uw burgemeester nadrukkelijk sympathiseert met dit initiatief."

Het is ongebruikelijk voor woordvoerders van gemeentes om vertegenwoordigers van de media bewust op het verkeerde been te zetten voor een grap of stunt. Zelfs rond 1 april is het gebruikelijk dat voorlichters het toegeven als hun wordt gevraagd of iets een grap is.

Vandermeersch en Gelauff - de laatste is ook voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren- schrijven dat de geloofwaardigheid van hun merken door de actie van de gemeente is aangetast. Ze zeggen zich te beraden op wat dit betekent voor de verhouding tussen de gemeente en hun redacties.

Ook vanuit Novum Nieuws gaat een brief naar de gemeente uit onvrede over de 'misleidingsactie'.

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg had niet verwacht dat actie rondom de homowijk tot zo veel aandacht van de media zou leiden, zegt zijn woordvoerder tegen nieuwssite Nu.nl. "De burgemeester vindt het thema belangrijk en wilde graag meewerken aan een ludieke actie. Hij was echter niet op de hoogte van de details. De reuring die woensdag in de media is ontstaan, is wat betreft de burgemeester onderschat", stelt de woordvoerster. Of Noordanus spijt heeft, laat de woordvoerder in het midden.