Nederlanders rijden meer kilometers in de auto

Nederlandse automobilisten hebben de eerste vier maanden van het jaar meer kilometers afgelegd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bovendien nam het aantal files af en kenden forenzen minder vertraging. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdag op basis van een rapport over de maanden januari tot april.

Forenzen reden in de eerste vier maanden ruim 65 miljard kilometer, aldus Rijkswaterstaat. Dat is een stijging van ongeveer een half procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De fileafstand steeg niet mee met de gereden kilometers. Door het uitblijven van winters weer waren de files ongeveer zes procent minder lang dan vorig jaar, toen het verkeer wel veel last had van winterweer op de weg. Rond het knooppunt Terbregseplein bleven de files echter wel. De A20 en de A16 rond het knooppunt staan nog altijd bovenaan in de filetoptien.

Van mei 2013 tot april 2014 deed Nederland bijna 42 miljoen uur extra over de reis van en naar het werk. Dat is ongeveer drie procent minder dan een jaar eerder.

Het ministerie is blij met de ontwikkeling van het wegennet. "We leggen meer kilometers af maar dit heeft niet geleid tot meer files. Dat is een mooi gegeven", aldus minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz-Van Haegen (VVD).

Tussen januari en april van dit jaar is op de N2 bij Nijmegen een nieuwe aansluiting opengegaan aan de westzijde van de stad. Op de ring A10 rond Amsterdam is een nieuwe rijstrook in gebruik genomen. De gemiddelde reistijd is hier met een minuut verkort.