Aanklager wil psychisch onderzoek Pistorius

De hoofdaanklager in het proces tegen Oscar Pistorius heeft dinsdag gevraagd of de Zuid-Afrikaanse atleet psychisch onderzocht kan worden. Gerrie Nel vroeg hierom nadat een psychiater die getuigde voor de verdediging had gezegd dat Pistorius aan een angststoornis lijdt.

Volgens de deskundige heeft de stoornis mogelijk een rol gespeeld bij de dood van Pistorius' vriendin Reeva Steenkamp op Valentijnsdag 2013. Als de geestelijke gezondheid van de sporter in een overheidskliniek wordt onderzocht, loopt het proces mogelijk vertraging op. Nel vindt het verdacht dat de verdediging met een psychisch probleem op de proppen komt nu de rechtszaak voor Pistorius steeds slechter lijkt te gaan. Mogelijk hoopt zij op vrijspraak of verzachtende omstandigheden als een geestesziekte bij Pistorius wordt vastgesteld, aldus Nel.

De rechter schorste dinsdag de zitting en bepaalt woensdag of Nels verzoek wordt ingewilligd. Pistorius wordt aangeklaagd voor de moord op Steenkamp. De atleet zegt zelf dat hij dacht dat er een inbreker in zijn huis was toen hij Steenkamp door de deur van de badkamer doodschoot. De Zuid-Afrikaanse justitie gaat echter uit van moord.