Advies: superwindmolens langs snelwegen Utrecht

De provincie Utrecht moet op slechts een paar plekken tientallen windmolens neerzetten van wel 120 meter hoog. Zo wordt een 'rommeltje' van groepjes kleine windmolens voorkomen en wordt het landschap zo min mogelijk aangetast. Dat staat in een maandag gepresenteerd adviesrapport.

De overgang naar duurzame energie is onafwendbaar, zegt onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit van de provincie Ingeborg Thoral in het rapport. Doordat er steeds meer windmolens, zonnepanelen en vergistingsinstallaties komen verandert het landschap 'onherroepelijk'.

Thoral is door de 'veelheid aan initiatieven' bang voor een 'verrommeling' van het landschap. Volgens haar lijkt er een trend te ontstaan van kleine groepjes van drie windmolens. Ze noemt dat zorgwekkend omdat zo ieder stukje landschap wordt gedomineerd door windturbines.

Haar oplossing is gigantische turbines in grote groepen bij elkaar te zetten. Als locaties denkt ze aan het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelwegen A2 en A12.

Windmolens hebben meestal een masthoogte van tussen de veertig en honderd meter. De windmolens die Thoral voor ogen heeft zijn met een masthoogte van 120 meter nog hoger dan de Utrechtse Domtoren.