Brabant wil geld van Opstelten voor drugsafval

Brabant wil dat minister van Veiligheid en Jusitie Ivo Opstelten (VVD) het geld dat de staat ontvangt uit de zogenoemde Plukze-wetgeving overdraagt aan de provincie voor het opruimen van drugsafval. Dat heeft gedeputeerde Johan van den Hout (SP) donderdagochtend gezegd.

Via de wet kan een rechter de opbrengst van illegale activiteiten terugvorderen van criminelen. Dat geld vloeit op dit moment terug in de staatskas, maar moet volgens Van den Hout naar de provincie gaan als het gaat om een zaak over drugsafval.

Op dit moment draait de eigenaar van de grond waarop het chemische afval wordt gedumpt op voor de kosten. Die kunnen oplopen tot wel zeventigduizend euro. In de Brabant is de afgelopen tijd veel afval van illegale drugslaboratoria gedumpt. Onder meer in Sprang-Capelle en Loon op Zand werden onlangs vaten met drugsafval aangetroffen.

De provincie hoopt met intensieve controles het dumpen tegen te gaan. Een team van toezichthouders bestaande uit mensen van de provincie, gemeenten, waterschappen, het Openbaar Ministerie, de politie en terreinbeheerders is dag en nacht op pad om verdachte activiteiten te signaleren en te melden.