'Pedohuisvesting plicht voor gemeenten'

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink (PvdA) vindt dat gemeenten het taboe op het huisvesten van veroordeelden die hun straf hebben uitgezeten moeten doorbreken. Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat Benno L. sinds deze week in een seniorenflat in Leiden woont. Volgens Lenferink is het voor deze mensen moeilijk om weer een woonplaats te vinden.

"Wanneer alle burgemeesters nee zouden zeggen zouden we met een onoplosbaar probleem zitten. Dat vind ik niet acceptabel", aldus Lenferink in een verklaring. "Daarom ben ik van mening dat alle gemeenten in Nederland een bijdrage zouden moeten leveren aan de oplossing van dit vraagstuk."

De burgemeester snapt dat de komst van L., die werd veroordeeld voor het seksueel misbruiken van kinderen aan wie hij zwemles gaf, heftige emoties oproept. "Dat is onvermijdelijk en ik ben mij daar zeer van bewust. Met name voor de direct omwonenden is het van groot belang om persoonlijk met hen in gesprek te gaan", zegt hij. Lenferink brengt de buurt zaterdag op de hoogte.

Het verblijf van L. in Leiden duurt ruim een jaar. Daarna mag hij als hij wil naar het buitenland vertrekken.