Premier Letta vecht voor zijn plek

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft woensdag een laatste poging ondernomen om wat rest van zijn legitimiteit te redden. Letta krijgt scherpe kritiek te verduren, zowel vanuit zijn partij als daarbuiten, omdat hij de Italiaanse economie maar niet aan de praat zou krijgen.

De economie kromp aan het begin van zijn ambtstermijn, maar kruipt inmiddels weer uit het dal, verdedigde Letta zijn beleid op een persconferentie. De staatsschuld is voor het eerst in zes jaar afgenomen als gevolg van een privateringsronde die door zijn regering in gang is gezet, zei hij.

Of dit volstaat om aan het roer te blijven, is de vraag. De top van de Democratische Partij van Letta komt donderdag bijeen om de positie van de premier te bespreken. Met name Matteo Renzi, burgemeester van Florence en leider van de DP, zou Letta's functie op het oog hebben. Renzi heeft echter bij herhaling aangegeven het premiersambt alleen via het verkiezingspad te ambiëren. Achterkamertjespolitiek zegt hij van de hand te wijzen.

Als de partij besluit Letta aan de kant te schuiven, zou Renzi een poging kunnen ondernemen een nieuwe regering te vormen. Het is dan vervolgens aan het parlement om zijn vertrouwen over de nieuwe coalitie uit te spreken. Blijft Letta aan als premier, dan wordt een grondige herschikking van zijn kabinet verwacht.

"Iedereen die mijn plek wil innemen, moet me maar eens vertellen wat hij of zij van plan is", zei Letta woensdag. "Ik ben er trots op wat we de afgelopen tien maanden hebben bereikt."