EU biedt Oekraïne financiële steun aan

De Europese Unie treft voorbereidingen om het economisch noodlijdende Oekraïne financieel te steunen. Dat heeft president van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso maandag gezegd. Hij voegde hieraan toe dat de EU geen biedingenstrijd met Rusland zal beginnen om de loyaliteit van Kiev te kopen.

Barroso zei dat Oekraïne voor 'enorme uitdagingen' staat. Volgens Barroso willen de EU en haar internationale partners Oekraïne helpen op voorwaarde dat het land zijn economie hervormt. Ook moet het land zijn politieke crisis oplossen voor het aanspraak kan maken op Europese financiële steun. Dat zei een woordvoerder van EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Catherine Ashton maandag.

Barroso zei dat het EU-aanbod voor een vrijhandelsverdrag met Oekraïne nog steeds geldt. In november zag de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj opeens van een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie af en haalde in plaats daarvan de banden met Rusland aan. Dit leidde tot grootschalige protesten die sindsdien de hoofdstad Kiev in hun greep houden.