'Snel ID-kaart zonder vingerafdruk'

De nieuwe paspoortwet is dinsdag door de Eerste Kamer goedgekeurd. Daardoor kunnen naar verwachting over vier tot zes weken identiteitsbewijzen worden aangevraagd zonder dat daarvoor vingerafdrukken moeten worden afgestaan.

"Begin januari worden de gemeenten op de hoogte gesteld over de precieze invoering", aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken tegenover Tweakers. Dit zou betekenen dat vingerafdrukloze kaarten vanaf medio januari of begin februari kunnen worden aangevraagd, stelt de zegsvrouw.

De aanpassing werd mogelijk door het besluit om ID-kaarten niet meer aan te duiden als reisdocument, waarvoor volgens EU-regels vingerafdrukken verplicht zijn. Reizen binnen de Europese Unie kan ook met de nieuwe kaart echter gewoon.

Het voorstel voor de wetswijziging kwam dit najaar, op aandringen van de Nationale Ombudsman. Hij eistte een oplossing voor vingerafdrukweigeraars, die zonder geldig ID-bewijs geen bankrekening kunnen openen, postpakketjes afhalen of voor behandeling in het ziekenhuis terecht kunnen. Ook riskeren ze arrestatie wegens het niet voldoen aan de identificatieplicht.