Natuurliefhebbers tegen bijvoeren wild in winter

Wilde dieren hoeven in de winter wat natuurliefhebbers betreft niet te worden bijgevoerd. Sterfte door voedselgebrek vinden ze acceptabel, mits dieren die uitzichtloos lijden worden afgeschoten. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van Natuurmonumenten. Afschot om te voorkomen dat dieren honger krijgen wil de helft van de natuurliefhebbers niet.

De meeste ondervraagden laten de natuur het liefst zelf bepalen hoeveel dieren in een gebied leven. Afschot om te voorkomen dat dieren honger krijgen, om de verkeersveiligheid te vergroten of schade aan landbouw te verminderen is omstreden. De meeste ondervraagden zijn dan ook tegen zogeheten nulstandbeleid, dat inhoudt dat herten en zwijnen moeten worden afgeschoten als ze buiten een bepaalde aangewezen natuurgebieden komen.

De ondervraagden verschillen van mening over de prikpil als alternatief voor afschot. Natuurmonumenten wil die optie de komende tijd 'nader verkennen' met de achterban.

Aan het onderzoek, dat werd gehouden door onderzoeksinstituut Alterra, deden bijna veertigduizend mensen mee. Driekwart van de respondenten is lid van Natuurmonumenten.