Timmermans dreigt Afghanistan om stenigingplan

Als in Afghanistan overspel weer net zoals vroeger bestraft dient te worden met steniging, dan heeft dat gevolgen voor de relatie van Nederland met Afghanistan. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Als dit plan wordt doorgezet, zal dit niet zonder gevolgen blijven voor de relaties die we hebben met Afghanistan."

Maandag meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat een werkgroep van het Afghaanse ministerie van justitie vindt dat overspel weer bestraft dient te worden met steniging. HRW betoogde dat de internationale donoren van Afghanistan president Hamid Karzai in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk moeten maken dat herinvoering van steniging als straf onmiddellijk negatieve gevolgen voor hun financiële steun aan zijn regering heeft.

Volgens het voorstel dat HRW zou hebben gezien, moeten overspeligen als een van hen is getrouwd, beiden in het openbaar worden gestenigd tot de dood erop volgt. Als de betrokkenen niet getrouwd zijn dienen ze te worden bestraft met honderd zweepslagen.