Nog geen Iraans atoomprogramma-akkoord

De onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma in Genève zijn zaterdagnacht zonder akkoord afgebroken. Volgens deelnemers aan het overleg is er veel vooruitgang geboekt, maar zijn er nog verschillen te overbruggen. De besprekingen worden 20 november voortgezet.

Een akkoord hing zaterdag in de lucht totdat Frankrijk bezwaar maakte tegen een ontwerptekst waar het eerder mee had ingestemd. De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius sprak van 'verscheidene punten (...) waar wij in vergelijking met de initiële tekst niet tevreden mee zijn'. Volgens ingewijden wilde Frankrijk strengere restricties voor een Iraanse zwaarwaterreactor die plutonium kan aanmaken, alsook voor delen van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif liet zondag op zijn Facebook-pagina weten dat de onderhandelingen 'ernstig maar respectvol' waren verlopen, maar dat er nog 'enkele problemen' moeten worden opgelost. De Iraanse president Hassan Rouhani verklaarde in het parlement dat uraniumverrijking op eigen bodem een recht is waar Iran aan vasthoudt en dat zich daar door 'dreigementen, sancties, vernedering en discriminatie' niet van zal laten afbrengen. Zijn woorden leken vooral bedoeld om hardliners gerust te stellen dat Iran geen concessies zal doen die hun te ver gaan.

Iran stelt dat het door de ondertekening van het Non-proliferatieverdrag het recht heeft om onder toezicht van de Verenigde Naties uranium te verrijken. Het zegt dit verrijkte uranium nodig te hebben voor de opwekking van elektriciteit en de productie van medische isotopen. Westerse landen vrezen dat Iran uranium ooit zo ver en in zulke hoeveelheden kan verrijken dat het daarmee atoombommen kan maken. De VS en andere bondgenoten lijken echter niet langer vast te houden aan de eis dat Iran helemaal stopt met uraniumverrijking. Als Iran al zou stoppen met het verrijken tot twintig procent zou het verlichting van sancties tegemoet kunnen zien. Volgens Israël heeft een dergelijke concessie van Iran weinig te betekenen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei begrip en respect te hebben 'voor de zeer sterke gevoelens over de gevolgen van de keuzes waar wij voor staan. Hij zei te blijven hopen op een akkoord. "Wij zijn nu dichter bij dan wij ooit zijn gekomen."