Voorwaardelijke straf om vuurpijlmuis

Twee mannen uit Drachten die bijna twee jaar geleden met een vuurpijl een muis probeerden te lanceren zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van vijftig uur. De politierechter in Leeuwarden oordeelde dinsdag dat weliswaar sprake was van dierenmishandeling, maar deelde slechts een voorwaardelijke werkstraf uit omdat de zaak zo lang was blijven liggen.

De Friezen werden in december 2011 in Burgum aangehouden. Agenten zagen dat het tweetal in een steegje met iets verdachts bezig was en volgden het duo. Toen de agenten de mannen vervolgens wilden aanspreken omdat ze even verderop vuurwerk afstaken, zagen ze een pijl op de grond liggen waar een muis aan was vastgetapet.

De pijl was afgestoken, maar door het gewicht niet de lucht ingegaan. Het diertje leefde nog. Op aanwijzing van de verdachten vonden de agenten een doos met daarin nog meer muizen. Die hadden de twee eerder gekocht bij een dierenwinkel. Volgens de eigenaar hadden de Friezen gezegd dat de diertjes bedoeld waren als slangenvoer.

De muis ging een paar dagen na het incident alsnog dood. Het dier is opgezet en opgenomen in de collectie van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.