Malala's boek over Taliban-aanslag is af

Zeven dagen nadat ze door de Taliban in het hoofd was geschoten werd het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai verward wakker in een onbekende omgeving. Ze wist alleen dat ze niet thuis was. "Allah zij dank, ik ben niet dood", was haar eerste gedachte. Malala, die door haar campagne voor meisjesonderwijs in Pakistan een doelwit van de Taliban werd, beschrijft haar relaas in een boek dat deze week uitkomt. Het is woensdag precies een jaar geleden dat Talibanstrijders Malala probeerden te vermoorden.

The Sunday Times publiceerde zondag fragmenten uit het boek. Daarin beschrijft de nu 16-jarige Malala dat ze met haar vriendinnetjes in een busje onderweg was naar school toen ze staande werden gehouden door twee mannen. Een van hen was de schutter die Malala van dichtbij in het hoofd schoot.

"Ik werd wakker op 16 oktober, een week na de schietpartij", schrijft Malala. "Het eerste wat ik dacht was 'Allah zij dank dat ik niet dood ben'. Maar ik had geen idee waar ik was. Ik was niet in mijn vaderland. De verpleegsters en artsen spraken Engels, hoewel ze allemaal uit verschillende landen leken te komen."

Langzaam maar zeker kwam Malala er achter dat ze van Pakistan naar Birmingham was gebracht, om behandeld te worden door specialisten. Ze schrijft in het boek hoe haar zicht langzaam maar zeker herstelde, hoe ze haar stem terugkreeg en hoe ze uiteindelijk werd herenigd met haar ouders.

Malala, die vrijdag is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, was verbaasd toen ze hoorde dat zo'n achtduizend mensen haar steunbetuigingen hadden gestuurd in het ziekenhuis. "De imam Rehanna zei dat miljoenen mensen en kinderen uit heel de wereld me steunden en voor me hadden gebeden", schrijft ze. "Ik ben om een reden gespaard. Ik realiseerde dat mijn campagne wereldwijd aandacht heeft gekregen door wat de Taliban hebben gedaan."

Malala mag koningin Elizabeth II tot haar bewonderaars rekenen. Buckingham Palace maakte zondag bekend dat de Pakistaanse is uitgenodigd om op 18 oktober een receptie op het Britse paleis bij te wonen.

Het boek Ik ben Malala: het meisje dat zich sterk maakte voor onderwijs en werd neergeschoten door de Taliban ligt dinsdag in de winkel.


De reden waarom 'ze dood moest', reportage vóór de aanslag (2011)