Commissie: Berlusconi uit senaat

Een meerderheid van de kiescommissie van de Italiaanse Senaat heeft vrijdag besloten dat Silvio Berlusconi zijn zetel in het hogerhuis moet worden ontnomen. Het is nu aan de voltallige Senaat de uitspraak van de commissie vóór 14 oktober te bekrachtigen.

De commissie boog zich over de vraag of een wet uit 2012, die voorschrijft dat iemand die tot twee jaar of meer gevangenisstraf is veroordeeld zich zes jaar lang niet verkiesbaar mag stellen, op Berlusconi mag worden toegepast. De conservatieve oud-premier was al senator toen de rechter hem voor belastingfraude vier jaar celstraf oplegde.

Voorzitter Renato Schifani van de senaatsfractie van Berlusconi's PdL noemde het besluit voorgekookt. De PdL hoopt het in de voltallige senaat met succes te kunnen aanvechten omdat een van de commissieleden volgens Schifani wangedrag heeft vertoond. Senator Vito Crimi van de populistische Vijfsterrenbeweging zou vrijdag enkele forse beledigingen aan Berlusconi's adres op Facebook hebben geplaatst. Crimi heeft daarmee een zorgvuldige besluitvorming onmogelijk gemaakt, meent Schifani. Hij zei erop te rekenen dat de senatoren van de coalitiepartners van de PdL de uitsluiting van Berlusconi daarom zullen afkeuren.

Berlusconi zelf heeft bekend gemaakt dat hij zijn zaak zal aanvechten tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.