Samsom: er ligt een mooi voorstel

Er ligt een mooi voorstel op tafel waar de oppositie zich in kan vinden. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom donderdagmiddag gezegd na een overleg met VVD-fractieleider Halbe Zijlstra op het ministerie van Financiën.

Samsom denkt dat het kabinet met dit voorstel tot overeenstemming kan komen met de oppositie. Hij hoopt het daarover volgende week overeenstemming te bereiken. "Dat zou mooi zijn."

"Het voorstel is gedetailleerd genoeg om voor de oppositie te zien of ze hier wel of niet iets mee kunnen", zei Zijlstra na afloop van het overleg. "Aan de hand van de informatie moeten ze kunnen zien of het voldoet aan hun wensen.

Of de oppositie zich in het voorstel kan vinden, zal later op de middag blijken. Vanaf 15.00 uur wordt op het departement van Dijsselbloem verder gesproken met CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus. Samsom en Zijlstra zijn daarbij niet aanwezig. Zij worden vertegenwoordigd door hun financieel woordvoerders, respectievelijk Henk Nijboer en Mark Harbers.

Het voorstel dat nu op tafel ligt betreft alleen de begroting voor 2014. De top van het kabinet sprak woensdagavond ook uren met D66, maar die gesprekken gingen 'breder dan de begroting', zei Samsom. D66-leider Alexander Pechtold wilde na afloop van dat gesprek niets zeggen, behalve dat het 'verhelderend' was. Het kabinet is voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk van de oppositie.

Pechtold wil dat het sociaal akkoord wordt open gebroken om enkele hervormingen sneller door te voeren. Volgens Samsom is er 'best ruimte voor verbeteringen' in dat akkoord, maar staat de kern overeind.