Japan en VS moderniseren defensie

De Verenigde Staten en Japan hebben donderdag overeenstemming bereikt over modernisering en uitbreiding van hun defensiealliantie. In het komende jaar zullen de VS een tweede radarsysteem in Japan installeren om eventuele aanvallen vanuit Noord-Korea vroegtijdig te kunnen signaleren. Ook zullen er drones worden ingezet om eilandjes in de Oost-Chinese Zee te bewaken die door China en Japan worden betwist.

De overeenkomst werd in Tokyo beklonken door de ministers van buitenlandse zaken en defensie van de twee landen. Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry verandert Japan, maar 'ook zijn omgeving'. "Daarom komen wij nu bij elkaar om onze diepgaande samenwerking te moderniseren, zowel door onze militaire allianties en onze diplomatieke partnerschappen, om beter te kunnen reageren op de almaar veranderende bedreigingen van de 21e eeuw."

Het nieuwe radarsysteem moet de regio beschermen tegen raketaanvallen vanuit Noord-Korea. Amerikaanse en Japanse functionarissen benadrukken dat het niet gericht is tegen China. Kerry erkende het gevaar uit Pyongyang, maar benadrukte ook dat Washington bereid is een niet-aanvalsverdrag te sluiten als Noord-Korea zijn kernwapens opgeeft en aan eisen van de internationale gemeenschap voldoet.

De drones moeten voor een deel helpen de bewaking van de Senkaku-eilanden, in China bekend als de Diaoyu-eilanden, te verbeteren. De onbemande vliegtuigen worden voor het eerst in Japan zelf gestationeerd. Minister van defensie Chuck Hagel zei dat de VS geen partij kiest in het geschil tussen China en Japan over de soevereiniteit van de eilanden, maar het Japanse bestuur erover erkent en onder een wederzijds defensieverdrag verplichtingen heeft om Japans grondgebied te beschermen. "Wij zijn fel gekant tegen eenzijdige of dwingende actie die de Japanse bestuurlijke zeggenschap tracht te ondermijnen", zei hij.

China heeft nog niet gereageerd. Beijing heeft wel kritiek geuit toen de plannen voor het radarsysteem vorige maand werden aangekondigd. Het zou de regionale stabiliteit kunnen aantasten en de strategische balans verstoren, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.