Kosten koningshuis omhoog

De kosten aan het koningshuis stijgen volgend jaar een klein beetje. Dat blijkt uit de begroting van het koningshuis, die dinsdag op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het salaris dat koning Willem-Alexander volgend jaar krijgt, gaat met achtduizend euro wel iets omlaag.

Het totale bedrag dat Willem-Alexander, Máxima en Beatrix volgend jaar krijgen bedraagt 7,6 miljoen euro. Dat is een stijging van drie ton ten opzichte van het begrote bedrag voor dit jaar. Van dat bedrag moeten ook diverse andere zaken worden betaald, zoals kosten voor het personeel en materieel.

Willem-Alexander mag volgend jaar 817 duizend euro besteden. Dat is ongeveer een procent minder dan de 825 duizend euro die voor dit jaar is begroot. Koningin Máxima krijgt volgend jaar een toelage van 324 duizend euro en prinses Beatrix krijgt 462 duizend euro.

In totaal kost het koningshuis volgend jaar bijna veertig miljoen euro. Dat is zo'n halve ton meer dan de 39,9 miljoen die voor dit jaar in de boeken staat. Het grootste deel daarvan, ruim 26 miljoen euro, wordt besteed aan personeel en het onderhoud van de verschillende paleizen. Voor het onderhoud van de Groene Draeck is 51 duizend euro uitgetrokken.

Voor het onderhoud van het Kroondomein Het Loo wordt volgend jaar 185 duizend euro vrijgemaakt. Nog eens negentigduizend euro gaat naar het onderhouden van de terreinauto's.

Voor vliegreizen van koning, zijn echtgenote en prinses Beatrix is volgend jaar ruim acht ton ingeboekt. Aan de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die de communicatie rondom het koningshuis verzorgt, wordt volgend jaar 1,4 miljoen uitgegeven. Het kabinet van de Koning staat voor 2,3 miljoen in de boeken.