100.000 Polen de straat op voor loon en banen

Zeker honderdduizend Poolse vakbondsleden hebben zaterdag in Warschau gedemonstreerd tegen de arbeids- en loonpolitiek van de regering. De betogers bliezen op fluitjes en gooiden met rookgranaten. De vakbonden, die sinds woensdag actie voeren, dreigen met een algemene staking.

De demonstranten waren afkomstig uit heel Polen. Er werd de afgelopen vier dagen niet alleen gedemonstreerd, ook waren er bijeenkomsten met politici en debatten met arbeidsmarktdeskundigen. De demonstranten zijn bezorgd over dalende lonen en aanhoudend hoge werkloosheid.

De regering van premier Donald Tusk verliest snel aan populariteit sinds ze onlangs de pensioenleeftijd verhoogde, een hervorming van het pensioenstelsel aankondigde en aan de algemene arbeidsvoorwaarden begon te morrelen. Volgens de actievoerders schaden de marktgerichte hervormingen van de regering de belangen van de werknemers en hun gezinnen. Tusk, die aan zijn tweede termijn bezig is, is de langst zittende premier sinds de val van het communisme.

Jan Guz, leider van OPZZ, de grootste vakbond, noemde de demonstratie een waarschuwing. Als de regering haar beleid niet verandert 'zullen we het hele land blokkeren, elke snelweg en elke straat', om betere werkomstandigheden af te dwingen, zei hij. "We accepteren geen beleid dat tot armoede leidt."

Rafal Grupinski, een prominent lid van het Burgerplatform, de partij van Tusk, zei dat de arbeiders het volste recht hebben om uiting te geven aan hun onvrede, maar dat ze om te beginnen weer met de regering zouden moeten onderhandelen. De bonden stapten in de zomer uit overleg met de regering, omdat ze boos waren over wijzigingen in de arbeidswet.