Aanslagen VN-personeel steeds driester

Aanvallers die het voorzien hebben op de Verenigde Naties gaan steeds geraffineerder en driester te werk en bovendien zijn ze zwaarder bewapend. Daar heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maandag voor gewaarschuwd. Ban deed zijn uitspraken tijdens een herdenkingsdienst in het hoofdkantoor van de VN in New York. Het was maandag precies tien jaar geleden dat er een aanslag werd gepleegd op het Iraakse hoofdkantoor van de VN in Bagdad. In meer dan vijftig steden werd stilgestaan bij die gebeurtenis.

Volgens Ban heeft de VN lessen getrokken uit de aanslagen en wordt de manier waarop wereldwijd wordt gewerkt aangepast, om zo de veiligheid te vergroten. Mensen worden beter opgeleid en er worden betere voorzorgsmaatregelen getroffen.

Volgens Ian Richards van de VN 'betalen onze collega's en hun familieleden nu een te hoge prijs'. Dat komt volgens hem omdat de VN niet langer worden gezien als een neutrale organisatie. De VN-vlag is nu 'een doelwit in plaats van een schild'.

In totaal zijn de afgelopen tien jaar 550 VN-medewerkers aangevallen en zijn er meer dan tweehonderd om het leven gekomen. Nog eens 102 VN-medewerkers kwamen om bij de aardbeving in Haïti in 2010. Daarmee ligt het dodental boven de driehonderd - 'een enorm aantal slachtoffers voor een civiele organisatie', aldus Richards. Hij heeft in een brief aangedrongen op maatregelen om het aantal dodelijke slachtoffers tot nul terug te brengen. Daarnaast wil hij hervatting van het overleg tussen de VN en de vakbond voor VN-medewerkers, 'zodat we samen kunnen werken aan het beschermen van het personeel'.