Oorlogsschepen VK naar Gibraltar

Een Brits fregat, een vliegdekschip en vier tot zes andere marineschepen zijn naar Gibraltar gestuurd om een diplomatieke rel met Spanje te beteugelen. Elitetroepen van marine en luchtmacht gaan mee. Dat schrijft Trouw op basis van de BBC.

Sinds Gibraltar ruim 3 eeuwen geleden door de Nederlands-Engelse koning Willem III werd veroverd, is er haat en nijd tussen de Spanjaarden en Engelsen om het stukje grond.

Hoewel de Britse regering aangeeft dat het sturen van marineschepen al langer gepland stond als een jaarlijkse oefening, komt de oefening volgens Trouw 'op een ongelukkig moment.'

Gibraltar beschuldigt Spanje namelijk van pestkoppengedrag. Zo gooien de Spanjaarden grenzen praktisch dicht, waardoor mensen uren moeten wachten om Gibraltar binnen te komen of verlaten. Een hoogoplopende ruzie ontstond vervolgens tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Tevens zei de Spaanse minister van BuZa vorige week zaterdag dat er een tol ophanden is van 50 euro. De eerste minister van Gibraltar was ziedend en beschuldigde de Spanjaarden van Noord-Koreaanse praktijken. De man, Fabian Picardo genaamd, zei: "Dit soort wapengekletter hebben we lang niet meer gezien."

De Spanjaarden zijn weer boos op Gibraltar omdat men de afgelopen maanden betonblokken in het water heeft gestort om een kunstmatig rif aan te leggen. Normaal gesproken vissen daar Spaanse vissers.

De vissers vinden dat dat hele kunstmatige rif alleen wordt gebouwd om hen dwars te liggen. De regering van Spanje zegt de opbrengsten van de tol te willen gaan gebruiken om de vissers te compenseren.

Een opinieblog op The Spectator schrijft dat 'als Melilla Spaans kan zijn, Gibraltar ook Brits kan zijn.'