Patiënt volgt advies dokter niet op door crisis

Vrijwel alle huisartsen hebben te maken met patiënten die zeggen geen geld te hebben om het doktersadvies op te volgen. Hierdoor gaan ze niet naar een psycholoog of fysiotherapeut of halen ze hun medicijnen niet op. Dat blijkt uit een onderzoek naar het fenomeen 'zorgmijden' van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in samenwerking met de NOS.

Aan het onderzoek deden ruim duizend van de 8500 huisartsen mee. Van hen gaf 94 procent aan wel eens te maken te hebben met patiënten die om financiële redenen zorg mijden. Volgens 63 procent gebeurt dit meerdere keren per week, bijna een kwart ziet dit zelfs dagelijks.

Een veelgenoemd voorbeeld is het niet afhalen van maagzuurremmers. Ook kiezen veel mensen ervoor om niet naar de psycholoog te gaan. Ook het laten doen van lab-onderzoek en het laten maken van bijvoorbeeld röntgenfoto's wordt vermeden, aldus de ondervraagde huisartsen.

Uit het onderzoek blijkt dat het om een breed maatschappelijk probleem gaat. Wel komt het mijden van zorg op financiële gronden vaker voor bij lager en middelhoog opgeleiden dan bij hoger opgeleiden en vaker bij autochtonen dan bij allochtonen.