Raymann werkt mee aan slavernijexpositie

Jörgen Raymann en zijn dochter Melody werken mee aan een tentoonstelling over de slavernij, die vanaf 16 juni te zien is bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De cabaretier en zijn dochter, die geschiedenis studeert aan de UvA, belichten met video-interviews tien objecten van de expositie. Hiervoor hebben zij met enkele deskundigen gesproken. Daarnaast gingen ze de straat op om mensen te interviewen over het Nederlandse slavernijverleden.

De tentoonstelling schetst vooral een beeld van de slavernij in de voormalige kolonie Suriname. De UvA heeft Raymann gevraagd omdat de cabaretier en televisiepresentator erg begaan is met het onderwerp. Een van zijn voorouders was een slavin die in de 19e eeuw vanuit Ghana naar Suriname werd getransporteerd.

Op de expositie zijn kaarten, boeken, manuscripten, documenten, prenten en andere objecten uit de eigen collectie te zien. Zeldzaam is de 'Algemeene kaart van de Colonie of Provintie van Suriname' uit 1737, waarop de honderden plantages langs de rivieren zichtbaar zijn. Ook zijn er bruiklenen van andere openbare collecties en particuliere verzamelaars.

De tentoonstelling sluit aan bij de officiële herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat in de Nederlandse koloniën de slavernij werd afgeschaft.