'Veel meer straathandel na weren wiettoerist'

Door het weren van drugstoeristen uit het buitenland is de straathandel in Noord-Brabant en Limburg explosief toegenomen. Dat concludeert het AD zaterdag uit een eigen onderzoek naar politie- en gemeentecijfers.

Vooral in het zuiden van Limburg is de drugscriminaliteit sterk toegenomen. Sinds het kabinet vorig jaar mei besloot buitenlandse toeristen te weren in coffeeshops, is het aantal drugsdelicten in Maastricht verdubbeld. In Roermond is volgens de krant sprake van een verdrievoudiging.

In zuidelijke gemeenten met coffeeshops steeg het aantal drugsdelicten waar de politie op stuitte vorig jaar met een derde. In gemeenten waar de wietpas niet geldt was de stijging vier procent.

Bewoners van de coffeeshopsteden in de grensstreek zien volgens de krant dat de overlast zich verplaatst van coffeeshops naar andere plekken in de stad. Gemeenten twijfelen inmiddels of het weren van buitenlandse drugstoeristen wel een goed idee is. Sommige gemeenten, vooral boven de rivieren, treden niet meer op tegen 'één verdwaalde Duitser in een coffeeshop'.

Maastricht blijft hard optreden. De gemeente gaf vrijdag aan twee coffeeshops voor drie maanden te willen sluiten omdat ze softdrugs hebben verkocht aan mensen die niet in Nederland wonen.

Maastricht gelooft niet dat het strenge beleid tot meer straathandel heeft geleid. "Er is meer politie-inzet en er is een meldpunt voor burgers. Dat kan de stijging verklaren", zegt een worodvoerder in de krant.