Republikeinenbetoging trekt ruim 200 man

De republikeinse demonstratie op het Waterlooplein trekt zo'n twee- tot driehonderd man. Oorspronkelijk zou de bijeenkomst worden afgetrapt door studente Joanna, die eerder dinsdag ten onrechte werd aangehouden.

"Ze is een beetje van slag door haar arrestatie", meldt Peter Posthumus van het Nieuw Republikeins Genootschap. Op het Waterlooplein staat een podium waarop een dichter en een dj optreden. De demonstranten delen folders uit met 'Stop de Controledrift'. Even na 14.30 uur bleek Joanna toch gearriveerd op het Waterlooplein, waar ze onder meer pers te woord stond.

Naast Joanna werd dinsdag Hans Maessen van het genootschap op de Dam aangehouden. Eerst ontkende de politie dit, later werd naar buiten gebracht dat de aanhoudingen onterecht waren. De politie bood excuses aan.

De gemeente Amsterdam spreekt met tussen de zestig en zeventig demonstranten van een flink lager aantal aanwezigen. De demonstratie verloopt rustig, laat de gemeente verder weten. Op de vijf andere plekken die waren aangewezen voor protesten is niemand afgekomen.