Deel gekaapt vliegtuig 9/11 ontdekt

Tussen twee gebouwen in New York, waaronder een gebouw waarin een moskee wordt opgericht, is een deel van een landingsgestel gevonden dat mogelijk toebehoorde aan een van de twee vliegtuigen die zich op 11 september 2001 in de torens van het World Trade Center boorden. Het onderdeel bevat een zeer goed leesbaar serienummer van een Boeing, zei politiewoordvoerder Paul Browne vrijdag.

Het brokstuk werd woensdag ontdekt door bouwinspecteurs die een gebouw waarin een islamitisch maatschappelijk centrum moet komen in opdracht van de eigenaar van het pand aan een onderzoek onderwierpen, aldus Browne. De inspecteurs belden de politie, die daarop de omgeving afzette en de vindplaats en het brokstuk in kaart brachten. Hoe groot het onderdeel is, is niet bekendgemaakt.

De plek waar het onderdeel gevonden werd ligt zo'n drie straten verwijderd van Ground Zero, de plek waar het WTC ooit stond. Toen enkele jaren geleden plannen werden aangekondigd voor de bouw van het islamitisch centrum ontstond hier veel verzet tegen. Tegenstanders spraken van een gebrek aan respect voor de slachtoffers van de aanslagen. Voorstanders benadrukten daarentegen de vrijheid van religie.

Er zal een gezondheids- en veiligheidsonderzoek worden verricht om vast te stellen of de grond rond de gebouwen kan worden afgespeurd naar eventuele menselijke resten.

De aanslagen op het WTC kostten aan enkele duizenden mensen het leven.