Obama schrijft brief aan Poetin

De Amerikaanse president Barack Obama wil de diplomatieke spanningen met Moskou verminderen. Hij heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een brief gestuurd met nieuwe voorstellen om samen te werken. Dat hebben Russische regeringsfunctionarissen maandag gezegd.

Obama stuurde zijn nationale veiligheidsadviseur Tom Donilon naar Moskou om de brief persoonlijk aan Poetin te overhandigen. Hoewel Obama zich aan het begin van zijn eerste ambtstermijn had voorgenomen de relatie met Rusland te 'resetten', zijn de betrekkingen alleen maar stroever geworden. Geschillen over de Amerikaanse plannen voor een raketschild, tegengestelde benaderingen van de crisis in Syrië en Amerikaanse zorgen over het optreden van het Kremlin tegen dissidenten waren hier debet aan.

Volgens de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft Donilon maandag aangegeven dat Washington zich wil richten op samenwerking bij mondiale problemen, zoals gewapende conflicten. Joeri Oesjakov, buitenland-adviseur van Poetin, zei dat de brief van Obama 'erg constructief' is en specifieke voorstellen op het gebied van wapenbeheersing en economische samenwerking bevat. Poetin heeft op zijn beurt de bereidheid uitgesproken om de 'positieve signalen' uit Washington te ondersteunen, zei Oesjakov.

De spanningen rond Noord-Korea zijn ook besproken. Russische persbureaus haalden Oesjakov aan, die zei dat Moskou op dit punt bereid is tot 'actieve samenwerking' met de Amerikanen.

Woordvoerster Caitlin Hayden van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad liet in een verklaring weten dat de besprekingen die Donilon in Moskou heeft gevoerd 'allesomvattend en constructief' waren. Ze gingen over uiteenlopende bilaterale en mondiale kwesties en dienden als voorbereiding op een ontmeoting van Obama en Poetin tijdens de top van de G8 in juni in Noord-Ierland.