VS straffen Russen om schending mensenrechten

Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft achttien Russen die het schuldig acht aan schendingen van de mensenrechten vrijdag sancties opgelegd. Op de zwarte lijst staan onder meer politiemannen die een aandeel hadden in het verdachte overlijden van de Russische jurist Sergej Magnitski. Een aantal vertrouwelingen van president Vladimir Poetin blijft vooralsnog buiten schot.

De lijst maakt deel uit van een wet die hoofdzakelijk was bedoeld om handelsbeperkingen die dateren van de Koude Oorlog te schrappen. Het deel van de wet dat over mensenrechtenschendingen gaat heeft echter de woede van de regering-Poetin gewekt. Het Kremlin zwoer Washington met gelijke munt terug te betalen.

De zogeheten Magnitsky Act draagt de naam van Sergej Magnitski, die in 2008 werd gearresteerd nadat hij overheidsfunctionarissen had beticht van grootschalige belastingfraude. Magnitski werd medische zorg ontzegd en overleed in 2009 in een Russische cel. Hij was door cipiers ernstig mishandeld. Russische mensenrechtengroepen betichten de regering ervan de daders de hand boven het hoofd te houden.

De strafmaatregelen voor de achttien Russen op de zwarte lijst raken vooral hun financiën en bewegingsvrijheid. Onder meer politiechef Aleksander Bastrikin en de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov, die door Congresleden voor sancties waren voorgedragen, ontspringen vooralsnog de dans.