Mali onderzoekt wreedheden militairen

De autoriteiten in Mali stellen een onderzoek in naar meldingen dat hun eigen militairen wreedheden begaan tegen burgers die zouden hebben geheuld met de extremistische islamisten in het noorden van het land. De Malinese minister van buitenlandse zaken Tieman Coulibaly zegt dat de regering de beschuldigingen serieus neemt en wraakacties niet duldt. Tegelijkertijd geeft hij toe dat het moeilijk is om zulke beschuldigingen te onderzoeken in een arm, door geweld verscheurd land met een zwakke, door militairen geleide regering.

De afgelopen weken zijn de zorgen toegenomen over wandaden van Malinese militairen tijdens de door Frankrijk geleide militaire campagne om de extremisten die het noorden vorig jaar innamen te verjagen. Vooral Arabieren en Toearegs zijn bang voor wraakacties. Een verslaggever van AP heeft een ondiep graf gezien waarin de lichamen van twee Arabieren uit Timboektoe lagen, twee mannen die voor het laatst levend werden gezien toen ze door Malinese militairen gevangen werden genomen. Afgelopen week werd ook een van de laatste Arabische inwoners van Timboektoe opgepakt, een bibberende oude man. Het is niet bekend waarom hij werd aangehouden, noch waar hij nu verblijft.

"De regering duldt geen wreedheden. De regering accepteert geen discriminatie", zei Coulibaly dinsdag in Parijs. De opzet is vermoedelijke terroristen op te pakken, niet hen te martelen of vermoorden. Volgens hem is er geen sprake van dat de lichter getinte minderheden uit het noorden oneerlijk op de korrel worden genomen. "Wij kunnen niet, om discriminatie te vermijden, een Arabier of Toeareg laten lopen alleen omdat hij een Arabier of Toeareg is, als hij schuldig is."

Coulibaly zei dat de militaire autoriteiten vier of vijf specifieke gevallen onderzoeken. "Het is moeilijk", geeft hij toe als hem wordt gevraagd of zij in staat zijn volledige, transparante en eerlijke onderzoeken te doen. Hij zei dat Mali om waarnemers van de Verenigde Naties heeft gevraagd om toezicht te houden en wandaden te voorkomen.

Mali hoopt op Amerikaanse en Europese ontwikkelingshulp en steun voor zijn leger. Maar het land heeft een instabiele regering, die vorig jaar na een staatsgreep door het leger werd geïnstalleerd. De internationale partners betwijfelen of de regering er klaar voor is het land te besturen als de Fransen zich volgende maand beginnen terug te trekken, zoals het plan is.