Stropers jagen met AK-47's op neushoorns in India

Opstandelingen in het noordoosten van India worden ervan verdacht AK-47's te gebruiken bij het jagen op zeldzame eenhoornige neushoorns. Dat heeft de politie woensdag gezegd. In China en Zuidoost-Azië is de vraag naar de hoorns hoog en wordt er grof geld voor betaald.

In en rond het Kaziranga-park in de deelstaat Assam zijn veel stropers actief. Vorig jaar werden er 21 neushoorns gedood en dit jaar al acht. Vijf daarvan werden de afgelopen maand omgebracht met AK-47's, wat de politie doet vermoeden dat ook opstandelingen zich nu op stropen hebben toegelegd. "Dit is ernstig", zei Tarun Gogoi, de hoogste volksvertegenwoordiger in Assam. Hij zei federale onderzoekers te vragen een onderzoek in te stellen.

Voor de poorten van Kaziranga gaven demonstranten uiting aan hun woede over de strooppartijen. Ze eisen dat de regering meer doet om de met uitsterven bedreigde dieren te beschermen. Zo'n 2500 van de nog drieduizend eenhoornige neushoorns leven in Kaziranga. In veel Aziatische landen wordt de vermalen hoorn van de neushoorn gebruikt als medicijn of afrodisiacum.

Het Wereldnatuurfonds zegt dat de poreuze grenzen met buurlanden Bangladesh en Myanmar betekenen dat wapens er gemakkelijk te krijgen zijn en dat stropers eenvoudig toegang hebben tot illegale handelsnetwerken.

In het noordoosten van India strijden zo'n twintig rebellengroepen al decennia voor onafhankelijkheid of meer autonomie.


Stropers jagen met AK-47's op neushoorns in India (Foto: Novum)