Italianen eisen gebeente componist Salieri op

Diverse inwoners van de Italiaanse provinciestad Legnago willen dat het gebeente van zijn bekendste zoon, componist Antonio Salieri, terugkeert uit Wenen om in hun stad ter aarde te worden besteld. De inwoners worden gedreven door plaatselijke trots, liet organisator Franco Bozzolin dinsdag weten.

Salieri vertrok in 1766 als tiener uit Legnago, ten zuiden van Verona, om zijn muzikale ambities in Wenen na te jagen. Tot zijn dood in 1825 bracht hij veruit de meeste tijd in de Oostenrijkse hoofdstad door. Hij was een van de favoriete componisten aan het Habsburgse hof en is wellicht het bekendst als de belangrijkste rivaal van Mozart.

In Legnago is nu een initiatief gestart om de overblijfselen van Salieri op te graven op de grootste en belangrijkste begraafplaats van Wenen, de Zentralfriedhof, laatste rustplaats van andere illustere musici als Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms en Franz Schubert.

De stichting die het Salieri Theater in Legnago steunt heeft zich nog niet over het initiatief uitgelaten. Theaterdirecteur Federico Pupo merkte wel fijntjes op dat Salieri zijn successen voornamelijk in Wenen proefde. "Daarom denk ik dat het juist is dat hij blijft in de stad die hij zelf koos en die hem zo veel goeds bracht."