SP: 'Stuur Fyra retour afzender'

In de Tweede Kamer bestaat grote onvrede over de Fyra, die sinds deze week tussen Amsterdam en Brussel rijdt. Tijdens een overleg met staatssecretaris van Infrastrucutuur Wilma Mansveld (PvdA) hekelden de partijen de technische problemen en het ontbreken van Den Haag als halteplaats van de spaghettiboemel.

Regeringspartij VVD toonde zich uiterst ontevreden over de deal die Mansveld begin deze maand sloot met België. Het compromis hield in dat er een trein ging rijden tussen Breda en Antwerpen. Een rechtstreekse verbinding tussen Den Haag en Brussel komt er echter niet, hoewel dat was afgesproken met België.

De afgelopen maanden dreigde het kabinet België nog met juridische stappen om de afspraken hierover uit 2005 na te komen. De Belgen zeiden geen geld te hebben om het treinstel te kopen dat daarvoor nodig was. Ook zou de lijn niet rendabel zijn. Die juridische procedure is nu van tafel.

De VVD vindt dat Mansveld alsnog juridische stappen moet nemen. België heeft de gemaakte afspraken 'met voeten getreden', zei Betty de Boer. De hofstad heeft in het verleden 'andermaal' de toezegging gekregen dat de rechtstreekse verbinding met Brussel zou blijven. "Ik ben het niet eens met de conclusie om te stoppen met verdere juridische stappen op dit punt."

De Boer steunt het voornemen van de gemeente Den Haag om zelf te zorgen voor een rechtstreekse verbinding tussen de hofstad en België. Ook D66'er Stientje van Veldhoven noemde het ontbreken van Den Haag in de dienstregeling een 'gemiste kans' en vroeg de staatssecretaris dit te herstellen.

Het pizzabrik rijdt sinds deze week van Amsterdam naar Brussel. Verschillende fracties hekelden de problemen waarmee dat gepaard gaat. Sinds zondag liep ruim de helft van de passagiers vertraging op. Ook daarop viel harde kritiek te beluisteren. Farshad Bashir (SP) riep op om de spaghettiboemels retour te sturen naar de fabrikant, die 'prutswerk' heeft afgeleverd. Ook wil hij dat een schadeclaim wordt ingediend.

Ondertussen zou de Beneluxtrein weer moeten gaan rijden, vindt de SP'er, die 'ronduit verbolgen' zei te zijn over de gang van zaken. Verschillende partijen hekelden ook dat voor de spaghettiboemel verplicht kaartjes moeten worden gereserveerd. Mansveld komt later op de middag aan het woord.