'Verloren jaar voor uitzendbranche'

Voor de uitzendbranche is 2012 een 'verloren jaar'. Dat stelt het economisch bureau van ABN AMRO woensdag in een analyse van de sector. Volgens de bank krimpt de sector dit jaar met anderhalf procent. In 2011 groeide de omzet van de uitzendbureaus nog met 8,6 procent.

De uitzendbureaus kunnen ook in de eerste helft van volgend jaar nog niet rekenen op herstel, vermoedt de bank. Wel wordt het sentiment bij de belangrijkste afnemer van de uitzendbureaus, de industrie, positiever. Maar dat weegt niet op tegen de tegenvallende cijfers over onder meer de werkloosheid en het aantal openstaande vacatures.

De bank verwacht dat de economie volgend jaar weer langzaam op stoom komt. De sectoren die daarbij het eerst aantrekken, zoals de industrie, de transportsector en de groothandel, zijn vaak goede klanten van de uitzendbureaus. Ruim een derde van alle uitzendkrachten is in deze sectoren actief. Mede door de groei in deze sectoren verwacht ABN AMRO dat de uitzendbranche over heel 2013 wel een omzetstijging kan laten zien van anderhalf procent.

De groei van de uitzendbureaus volgend jaar kan geen kentering teweegbrengen op de arbeidsmarkt. ABN AMRO verwacht dat de werkloosheid verder zal oplopen van 6,4 procent dit jaar naar 7,1 procent volgend jaar. De economie groeit volgens de bank volgend jaar met 0,2 procent.