'Miljoen kippen dood tijdens transport'

Jaarlijks leggen een tot twee miljoen kippen het loodje tijdens het transport van stal naar slachterij. Tientallen miljoenen kippen raken gewond. Dat komt doordat de regels voor transport structureel worden overschreden, stelt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier in een maandag verschenen rapport.

Bijna de helft van alle zogenoemde plofkippen, oftewel zo'n 250 miljoen dieren, gaat kreupel op transport, hoewel dat verboden is. Ze zijn kreupel doordat ze te snel zijn gegroeid. Daarnaast raken nog eens zo'n 35 miljoen kippen gewond bij de vangst in de stal. Ook deze dieren mogen volgens de wet niet worden vervoerd.

Verder worden kippen vaak 's nachts gevangen in de stal, en pas de volgende dag geslacht. In de tussentijd zitten ze urenlang opeengepropt in kratten. Ze zouden water moeten krijgen, maar dat gebeurt niet. Bovendien worden kratten en containers voller gepropt dan toegestaan. "Een plofkip heeft wettelijk recht op twee derde van een A4'tje, maar zelfs dat wordt haar niet gegund", schrijft Wakker Dier.

De NVWA weet van de misstanden, maar grijpt amper in, stelt Wakker Dier. De organisatie voert al langer actie tegen het fokken van plofkippen, en met succes: al diverse voedingsmiddelenbedrijven en supermarktketens hebben de plofkip in de ban gedaan.

De Partij voor de Dieren wil opheldering van staatssecretaris van Landbouw Co Verdaas (PvdA). Partijleider Marianne Thieme vindt dat de handhaving van de regels voor dierenwelzijn beter moet.

Een woordvoerder van de NVWA zegt dat de dienst dit jaar 131 controles heeft uitgevoerd op transporten van pluimvee. Daarbij zijn 24 overtredingen geconstateerd op diverse gebieden. De woordvoerder kon niet zeggen welke sancties dat tot gevolg heeft gehad. Ook wil hij geen reactie geven op de aantijging dat de dienst niet optreedt tegen misstanden.


'Miljoen kippen dood tijdens transport' (Foto: Novum)