Paardenoverschot leidt tot recordslachting

In de afgelopen twintig jaar zijn nog nooit zoveel paarden geslacht als in 2012. In het eerste halfjaar werd het leven van 4500 paarden beëindigd in een slachthuis, terwijl dat er in heel 2011 3400 waren. Dat schrijft nrc.next vrijdag. Volgens de krant is er sprake van een paardenoverschot in Nederland.

Zo'n tien jaar geleden beleefden fokkers gouden tijden toen paarden niet aan te slepen waren. Nu is de markt, mede door de economische crisis, flink ingezakt. Veel paardenbezitters willen van hun dier af en bieden ze aan op internet of brengen ze naar het slachthuis.

Bij slagers belanden steeds meer dieren die niet oud, moe of kreupel zijn maar eigenlijk nog best een tijdje mee kunnen. "Er zijn gewoon te veel paarden", zegt een slager in de krant. Naar schatting van het Landbouw-Economisch Instituut lopen er zo'n driehonderd- tot vijfhonderdduizend paarden in Nederland rond.

Het meldpunt dierenmishandeling van de KLPD zegt in navolging op het paardenoverschot dat er in de afgelopen jaren meer meldingen binnenkomen van verwaarloosde paarden en pony's. De Dierenbescherming zegt in de krant dat veel paardenbezitters het houden van een paard onderschatten.


Paardenoverschot leidt tot recordslachting (Foto: Novum)