Het Meisje en de Dood wint Kalf voor beste film

Het Meisje en de Dood van regisseur Jos Stelling heeft vrijdagavond tijdens het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht het Gouden Kalf voor beste film gewonnen. Het liefdesdrama met Sylvia Hoeks in de hoofdrol won ook de prijzen voor beste geluid en beste camera.

De film passeerde de twee concurrenten voor beste film, het drama The Domino Effect onder regie van Paula van der Oest en misdaadkomedie Plan C van regisseur Max Porcelijn. Van der Oest won overigens het Kalf voor beste regie en ook Plan C viel in de prijzen met een Kalf voor beste scenario voor Sander Verdonk.

De enige andere film die er met drie Gouden Kalveren vandoor ging, was De Heineken Ontvoering. De misdaadfilm won in de categorieën production design, montage en Reinout Scholten van Aschat als beste acteur. De prijs voor beste actrice was voor Hannah Hoekstra voor haar rol in het drama Hemel.

De Kalveren voor beste bijrollen gingen naar Olga Zuiderhoek in het oorlogsdrama Süskind en René van het Hof in Plan C. Hiermee kwam Plan C, dat met maar liefst zeven nominaties koploper was, op twee Kalveren.

Het Gouden Kalf voor de Publieksprijs werd gewonnen door Achtste-Groepers Huilen Niet. De jeugdfilm, gebaseerd op een boek van Jacques Vriens, wist De Bende van Oss en Brammetje Baas achter zich te laten. Dit jaar konden voor het eerst alle Nederlanders stemmen. Voorheen was dat voorbehouden aan bezoekers van het Nederlands Film Festival.

Het NFF werd dit jaar voor de 32e maal gehouden in de Stadsschouwburg in Utrecht.


Het Meisje en de Dood wint Kalf voor beste film (Foto: Novum)